Sasatanak

Palmer i Eichhorst: Papira nema, vrijeme ističe!

Istaknula je kako još nema nikakvih konkretnih rješenja niti su došli do razine detalja prijedloga.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2021. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst kazala je da su reforme u vezi izbornog zakona i drugih oblasti još na razini razgovora. Istaknula je kako još nema nikakvih konkretnih rješenja niti su došli do razine detalja prijedloga. Poručila je da "vrijeme ističe".

Vrijeme ističe

“Tu smo na raspolaganju naredna 3-4 dana ili duže, ukoliko bude bilo ptorebno kako bi obavili intenzivne diskusije sa svim relevantnim akterima koj itekako imaju interes kada je u pitanju proces pristupanja EU, osiguranju funkcionalnoti institucija, nediskriminaciji i drugim važnim principima. Razgovaramo o temi kako osigurati pravične i transparenten izbore s obzirom na okolnosti, a znamo da je riječ o jednoj dubokoj krizi koja vlada u BiH. Sve naše aktivnost imaju cilj i da potaknu nadu kod građana i svih onih van BiH koji sa svoje strane žele pomoći. Cilj je osigurati održavanje izbora u oktobru mjesecu naredne godine na načina koji je pravičan, transparentan i nediskriminatoran”, rekla je Eichhorst.

Istaknula je kako “vrijeme ističe” i da je potrebno raditi.

“Reforme su još na nivou ideja, raspravlja se, ništa u ovom trenutku nije razmtrano u smislu konrektnih prijedloga niti smo došli do razine detalja”, poručila je.

Naime, viši dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (U.S. State Department) zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelin Eichhorst, razgovarali su danas s predstavnicim civilnog sektora u Bosni i Hercegovini o izmjenama izbornog zakona i aktuelnoj situaciji. Američki predstavnici željeli su da čuju i glas građana o ovom pitanju, nakon čega će nastaviti razgovore s predstavnicima vlasti.

Nema papira

Prema riječima Vehida Šehića, pravnog stručnjaka, člana Foruma građana Tuzla i bivšeg člana SIP-a, nema nikakvog papira, misleći na navode da se Amerikanci doći s gotovim prijedlogom.

“Željeli smo kao građani ove države poručiti da ovaj proces mora biti transparentan jer smo svjedoci da nakon sastanka budu različite izjave, nikada jedinstvene i to stvara zabunu kod građana. O modelima se još razgovara. Nema nikakvog papira. Pokušava se kroz razgovore sa strankama pozicije, opozicije i predstavnicima građanskog društva doći do rješenja”, rekao je Šehić.

Kazao je kako bi se do rješenja relativno brzo došlo kada bi postojala odgovornost prema BiH.

Naveo je i to kako se u izbronoj godini ne trebaju praviti izmjene izbornog zakona jer bi to uvjetovalo i izmjenu akata Središnjeg iybornog povjerenstva.

“To bi moglo dovesti do situacije da izbori ne budu pripremljen na način kako zakon kaže. Krajnji rok morao bi biti siječanj kada bi se usovjile izmjene u oba doma Parlamneta BiH”, poručio je Šehić.

Vratiti povjerenje građanima

Palmer je istaknuo da su tu da podrže nastojanja u postizanju dogovora o ograničenoj ustavnoj reformi i izbornoj reformi.

“Naravno želimo reći da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Želim reći da smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma jako važna, da je važna za funkcionalnost institucija BiH, na kretanju BiH prema naprijed ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Želim reći da je prvi sastanak koji smo imali danas bio sa predstavnicima organizacija civilnog društva, razgovarali smo o integritetu izbornog procesa, o važnosti. Ono što je od izuzetne važnosti jeste to da taj proces uspije u Parlamentu i ono što je također važno jeste da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni, da građani budu sigurni i da se ponovo vrati povjerenje u to da građani vjeruju da njihov glas jeste važan i da se njihovi glasovi čuju”, kazao je Palmer.

Naglasio je i to da je važno da rezultati izbora u BiH odražavaju volju građana.

“Tu smo da podržimo ovaj proces i da podržimo Bosnu i Hercegovinu. Želimo pomoći političkim strankama da dođu do dogovora, želimo omogućiti da se taj dogovor postigne o izbornoj reformi i ograničenoj ustavnoj reformi koja je vezana uz to. Sve to radimo da bi se došlo do poboljšanja funkcionisanja institucija BiH i jačanja njenog kapaciteta da bi se provele odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda te da bismo pomogli BiH na njenom putu naprijed”, poručio je Palmer.

Kopirati
Drag cursor here to close