Kako to?

Eichhorst u Sarajevu: Jedna zemlja, jedan narod

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst rekla je kako je napravljen dobar uvod u cijeli tehnički dio radova...
Vijesti / Politika | 26. 01. 2022. u 14:02 Bljesak.info / Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija i sve naše zemlje članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija na razini Bosne i Hercegovine i jedan puni i bezuvjetni povratak koji će omogućiti puno funkcioniranje ovih institucija'', kazala je direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

"EU i SAD ostaju i dalje posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu, jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda. Zahvaljujem svim članovima Zajedničkog kolegija PSBiH na jutrošnjoj itekako korisnoj diskusiji koju smo imali. Mislim da je to bio dobar uvod u cijeli tehnički dio radova koji nam predstoje u narednim danima. Parlamentarna skupština je dom demokracije, mjesto u kojem se razmatraju ključne teme, ključna pitanja koja tište građane ove zemlje i gdje se iznalaze rješenja koja su potrebna", izjavila je Eichhorst.

Anadolija / Parlamentarci na sastanku

Poručila je da je postojeća politička kriza neprihvatljiva za građane BiH, jednako tako bi barem trebala biti neprihvatljiva i izaslanicima PSBiH, na isti način kako je neprihvatljiva EU i njenim partnerima.

"Blokade rada Parlamentarne skupštine i institucija na razini BiH jednostavno obustavljaju sve one životno potrebne aktivnosti koje bi se trebale odvijati. EU i sve naše zemlje članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija na razini BiH i jedan puni i bezuvjetni povratak koji će omogućiti puno funkcioniranje ovih institucija", istakla je Eichhorst.

Kako je kazala, isto tako vjeruju da je suglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne reforme i izborne i ustavne reforme apsolutno jedno od ključnih pitanja, međutim, do te suglasnosti još nisu došli.

"Mi smo ovdje sa svoje strane da podržimo razgovore koji bi išli u pravcu iznalaženja ovog rješenja i suglasnosti u smislu izmjena Ustava i Izbornog zakona, u smislu izmjena svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u izbornom zakonu. Povjerenje u izborni proces i u sam rad institucija ozbiljno je narušen zbog određenih kredibilnih navoda o izbornim prevarama, a naravno građani žele da imaju institucije i proces u koji mogu vjerovati jednako kao što i mi to sa svoje strane priželjkujemo", pojasnila je Eichhorst.

Anadolija / Sasranak u Sarajevu

Smatra da bi se time napravio značajan, kredibilan iskorak na europskom putu, na približavanju ove zemlje EU.

"I upravo je to poruka koju smo prenijeli članovima Zajedničkog kolegija, da se okupe i zajednički rade u tom pravcu. Govorimo o jednom kredibilnom paketu koji će prije svega riješiti pitanje diskriminacije kroz zakonodavstvo osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa. Tražili smo od njih suradnju, kompromise koji će ići u pravcu iznalaženja jednog konačnog rješenja i apsolutno je ključno da svi politički subjekti u Federaciji BiH upravo i rade na ovom pitanju. Trenutak je zaista važan", dodala je Eichhorst.

Viši dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a za izbornu reformu u BiH, Matthew Palmer, rekao je kako su, da bi BiH izašla iz trenutne političke krize, najvažnije jake, funkcionalne institucije.

Anadolija / Strani dužnosnici na sastanku



''Dakle, ne radi se o nekom sekundarnom, pomoćnom sredstvu ako se radi o tome da se postigne sporazum u vezi s izbornom reformom i ograničenim promjenama ustava'', rekao je Palmer.

Govoreći o ciljevima procesa, Palmer je pojasnio da je na prvom mjestu važno osigurati integritet izbornog procesa.

“Bitno da se svaki glas čuje i bude prebrojan. Važno je da, građani BiH i javnost razumije da je to tako”, rekao je Palmer.

Čelnik HDZ-a BiH rekao je pak kako bi dogovor oko Izbornog zakona uvelike relaksirao odnose te je pozvao medije da u narednim danima stvore pozitivnu klimu te doprinesu postizanju dogovora.

Anadolija / Čović pred novinarima

"Siguran sam da bi se, ako bi napravili dogovor oko Izbornog zakona, uvelike relaksirali odnosi i kada je u pitanju politička kriza, a onda s pravom možemo tražiti i ono što nas zanima, naš kandidatski status kada je u pitanju Evropska unija (EU), a i mnoga druga pitanja'', rekao je Čović koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je rekao da su informirali goste o onome što danas imamo u BiH - nefunkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti na razini BiH.

"Posebno smo govorili šta treba riješiti vezano za njihov dolazak ovih dana i na sastanke koji će biti u Sarajevu i Neumu kako bi konačno napravili dogovor i realizirali sporazum iz Mostaru koji se tiče Izbornog zakona i koji treba implementirati i presudu Ustavnog suda BiH i svih presuda Suda u Strasbourgu. Osigurati ono što mi zovemo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ali uz to sve napraviti i ograničenu izmjenu Ustava kako bi se to sve moglo napraviti, u mjeri koliko je to moguće dogovoriti. Osigurati integritet izbornog procesa", pojasnio je Čović, dodao kako treba osigurati funkcioniranje Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close