Brojne teme

Džaferović s Escobarom: Amerika ostaje posvećena suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

Tema razgovora je bilo provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u svrhu unaprjeđenja Daytonskog mirovnog sporazuma i usklađivanja s europskim standardima.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2022. u 14:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom

Kako je priopćeno iz Džaferovićevog ureda, razgovarano je o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, sa naglaskom na implikacije ruske agresije na Ukrajinu na regiju, kao i na unilateralne poteze vlasti entiteta Republika Srpska protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i državnih zakona koji čine esencijalni dio 27 godina njegove implementacije.

Potvrđena je čvrsta posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini čiji nositelji pokušavaju opstruirati podršku Bosne i Hercegovine zajedničkim stavovima međunarodne zajednice o Ukrajini.

Istaknuto je da je neprihvatljivo objavljivanje neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini RS, te da oni koji su unilateralno donijeli taj zakon ugrožavaju same temelje stabilnosti i moraju biti držani odgovornima.

Tema razgovora je bilo provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u svrhu unaprjeđenja Daytonskog mirovnog sporazuma i usklađivanja s europskim standardima.

Razgovarano je o neophodnosti pridržavanja zakonskih rokova za održavanje izbora kao obveze koja važi za sve aktere u BiH.

Razgovarano je i o regionalnoj suradnji, unaprjeđenju odnosa BiH sa susjednim državama, te o inicijativama za regionalnu ekonomsku integraciju.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je istaknuo da Bosna i Hercegovina podržava regionalnu ekonomsku suradnju, što je dokazala stavljanjem potpisa na Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je iskazao zahvalnost vlastima Sjedinjenih Američkih Država za ukupnu podršku Bosni i Hercegovini, kao i za pojačani angažman u proteklom razdoblju.

Kopirati
Drag cursor here to close