Obraćanje u Ateni

Džaferović: Prijetnje secesijom neće proći

''Za nas u BiH jedino rješenje je poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma i 27 godina postignutih reformi te put ka EU i NATO-u ''- podvukao je.
Vijesti / Politika | 06. 04. 2022. u 16:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas na Delfi ekonomskom forumu u Ateni za koji je kazao da je vrlo važna svjetska platforma na kojem se formiraju nove svjetske politike u smislu svih političkih, sigurnosnih i ekonomskih izazova.

Razmjena mišljenja uz relevantne sudionike tog skupa, dodaje Džaferović, daje nadu da će suvremeni svijet osmisliti način kako odgovoriti na izazove na najbolji mogući način.

U obraćanju na forumu osvrnuo se na aktualne svjetske probleme te globalna kretanja proteklih godina, kao i rusku agresiju na Ukrajinu, ali je ukazao i na situaciju u BiH te na opasnosti od prelijevanja situacije iz Ukrajine zbog ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu.

''Nadam se da tog scenarija neće doći, ali ako postoji i najmanja vjerojatnoća i strah od takvog nečega o tome moramo govoriti na svim mogućim mjestima. Za nas u BiH jedino rješenje je poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma i 27 godina postignutih reformi te put ka EU i NATO-u ''- podvukao je.

Ponovio je da svaki pokušaj urušavanja tih reformi i prijetnje secesijom jednostavno neće proći, one mogu samo ugroziti mir i stabilnost, a isto važi i za svaki pokušaj daljnje etničke podjele Bosne i Hercegovine.

Video: Džaferović: Članstvo u EU posmatrati kao geostrateško, a ne kao administrativno pitanje

Džaferović se osvrnuo i na agresiju u Ukrajini naglašavajući da je ta situacija ujedinila zapadni svijet prije svega Europsku uniju i NATO savez i ovo je trenutak kada te dvije organizacije trebaju dati odgovor za budućnost.

''Jedan od odgovora bi bio da se vodi proaktivna politika proširenja Europske unije na zemlje zapadnog Balkana i da ona ima svoju perspektivu te da politika proširenja bude ozbiljna politika koja će članstvo svih država posmatrati kao geostrateško, a ne kao administrativno pitanje'' - kazao je.

Kako je zaključio, ovo je prilika da Europska unija na osnovu naučenih lekcija prigrli zapadni Balkan, a za početak BiH bi trebao biti dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo jer države zapadnog Balkana trebaju EU, ali i Europska unija treba zemlje zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close