Priopćenje

Džaferović: Proces protiv Osmanovića vođen protivno sporazumu

''Cijeli proces protiv Osmanovića vođen je protivno sporazumu''.
Vijesti / Politika | 18. 03. 2022. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Presuda Beogradskog višeg suda Osmanu Osmanoviću predstavlja sramotan udar na pravdu, te će ostaviti teške posljedice na odnose između BiH i Srbije'', kazao je u priopćenju za medije član predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Dodaje kako je ''cijeli proces protiv Osmanovića vođen protivno sporazumu koji su zaključila pravosudna tijela dviju država. Da se poštivalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret''. 

''Imajući u vidu ocjene koje su europski sudovi iznosili o pristupu srbijanskog pravosuđa u slučajevima Divjak i Ganić, nikako se ne može tvrditi da je Osmanović, kao branitelj BiH iz razdoblja agresije, imao fer tretman pred srbijanskim pravosuđem'', dodaje.

''Srbija je u više presuda međunarodnih sudova određena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da je njezino ratno rukovodstvo, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, bilo na čelu udruženog zločinačkog pothvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorija Bosne i Hercegovine'', naglasio je džaferović.

''Činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za sudjelovanje u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića, najbolje govori da je Srbija država koja ne progoni, već štiti zločince'', zaključio je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close