O papirima

Što Slovenci pišu: Manipulacije bošnjačkog političara Željka Komšića

Zapravo je Komšić dobio zanemariv udio glasova među Hrvatima. Ne samo da ga ne smatraju svojim predstavnikom, već su ga u općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom čak proglasili nepoželjnim…
Vijesti / Politika | 15. 04. 2021. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Priča da bi slovenski premijer Janez Janša i predsjednik Borut Pahor trebali podržati raspad Bosne i Hercegovine očito je izmišljena. Izmišljen je za potrebe Bošnjaka u BiH, političkih krugova protiv aktualne slovenske vlade u Bruxellesu, oporbenih političara u Ljubljani i novinara koji djeluju jedinstveno s tim krugovima'', piše slovenski portal Reporter.

U tekstu pod naslovom ''Manipulacije bošnjačkog političara Željka Komšića kojima nanosi štetu Sloveniji i Hrvatskoj'' se navodi kako su glavni slovenski mediji prepuni su izvještaja da Janša i Pahor teže 'konačnom raspadu Jugoslavije' mijenjajući granice na području BiH, Makedonije, Kosova i Crne Gore po etničkim crtama.

''Između ostalog, prema ovom planu Republika Srpska bi se osamostalila (a s vremenom vjerojatno i Srbiji), kao i zapadna Hercegovina Hrvatskoj. Istina je da je BiH nefunkcionalna zemlja u kojoj se tri nacije - Bošnjaci, Srbi i Hrvati - ne mogu praktički ni oko čega složiti. I ostat će u tako jadnom stanju. No istina je i da je teško zamisliti njegovo razdvajanje na miran način.

Pa zašto bi slovenski premijer i predsjednik još uvijek zagovarali razdvajanje? Stvari ponekad treba banalizirati kako bi pokazale svoju apsurdnost. Pitanje je postavljeno u stilu: zašto su jeti (veliki snjegović koji bi trebao živjeti u regiji Himalaje) za večeru ispekli palačinke. Nema dokaza da je Yeti uopće živio, ali "u Bruxellesu se govori da postoji neslužbeni dokument da je pekao palačinke". A tu su i novinari koji pišu o ovom "ponašanju Yetija" i političari poput Tanje Fajon, koji su zgroženi da je Yeti ugrozio sigurnost od požara u planinama.

Pa vi stvarno postojite? Non paper ili neslužbeni dokument koji bi Janša trebao poslati predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i govori o promjeni granica na području bivše Jugoslavije prema etničkom principu. Kako su izvijestili sami novinari, "još ga nitko nije vidio", sam bošnjački političar Komšić rekao je da mu je u Bruxellesu rečeno da takav dokument ne postoji, a iz press službe iz Michela rekli su da mu ne mogu potvrditi primitak. Janša je napisao da se s Michelom zadnji put susreo prošle godine i da će mu biti teško fizički nešto predati u veljači ili ožujku. U intervjuu vlastima u Sarajevu, slovenska veleposlanica u BiH Zorica Bukinac izjavila je da Slovenija podržava europski put BiH. Što, naravno, znači i njezin teritorijalni integritet.

A kako je Borut Pahor ušao u priču o "raspadu BiH"? Prema Komšićevim riječima, tijekom posljednjeg posjeta predsjedništvu BiH u ožujku ove godine, Pahor je članove predsjedništva pitao mogu li se mirno razići u BiH. Ali, kako je dodao, "on sam to nije shvaćao kao svoj stav, više od svojevrsne brige".

Član predsjedništva BiH Šefik Džaferović iz reda Bošnjaka rekao je da je tijekom posjeta početkom ožujka Pahor primijetio da u EU postoje određeni krugovi koji vjeruju da bi proces raspada Jugoslavije trebao biti dovršen i tek tada bi se države pridružile EU. Ali Džaferović i Komšić su mu (očekivano) rekli da će to dovesti do novog rata. Pahor se složio s njihovim objašnjenjem. Da, dobro ste pročitali: Pahor se složio s njihovim objašnjenjem! Naravno, stav člana Predsjedništva Srbije Milorada Dodika bio je suprotan - da se mogu mirno razići, što bosanski Srbi ionako uglavnom žele cijelo vrijeme. I unatoč svemu napisanom, na primjer, list Delo objavio je članak, "zašto su Pahor i Janša klimnuli glavom Dodikovim secesionističkim težnjama"!?

Komšić je također u raspoložene slovenske medije uvrstio svoje čudo zašto se Slovenija pridružila hrvatskom neslužbenom dokumentu o BiH, koji "nije za integritet BiH". Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je Slovenija podržala ovaj hrvatski neslužbeni dokument. Ali problem je što je Komšić lažno sugerirao da ovaj dokument ne ide u prilog integritetu BiH.

Istina je suprotna i slovenski mediji bi je mogli provjeriti. U dokumentu se kaže da bi EU trebala dosljednije inzistirati na reformama u BiH u smjeru da se ova zemlja (sveobuhvatna!) Može pridružiti EU. Šef izaslanstva EU u Sarajevu, Johann Sattler, također je pozdravio sadržaj.

Što Komšića zaista muči u ovom dokumentu? U naslovu smo napisali da je on bošnjački političar u smislu da zastupa interese bošnjačkog naroda u predsjedništvu BiH. Zapravo je Komšić Hrvat (ili mu je otac Hrvat, a majka Srpkinja), ali Hrvati u BiH smatraju ga izdajnikom hrvatske nacije, a ne njihovim predstavnikom. S obzirom na pogrešno izborno zakonodavstvo u ovoj zemlji, Bošnjaci su, kao većinska nacija u Federaciji BiH, već tri puta prevarili Hrvate i sami ih izabrali za "predstavnike Hrvata" u predsjedništvu BiH.

Zapravo je Komšić dobio zanemariv udio glasova među Hrvatima. Ne samo da ga ne smatraju svojim predstavnikom, već su ga u općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom čak proglasili nepoželjnim - persona non grata.

Spomenuti hrvatski dokument o reformama u BiH (kojem je pristupila i Slovenija) predlaže takve reforme izbornog zakonodavstva koje bi spriječile Bošnjake da nastave glumiti Hrvate na opisani način i zapravo bi izabrali članove predsjedništva BiH koji bi trebali predstavljaju Hrvate. Tako bošnjačka strana sada ima dva de facto predstavnika u predsjedništvu, srpski i hrvatski br.

Upravo opisani način varanja svjedoči o tome da i sami Bošnjaci doprinose destabilizaciji BiH namećući svoj "način demokracije" kao većinska nacija. Sramota je, međutim, da čak i slovenske vlasti sada potiču destabilizaciju zemlje. Laskavo je i to što Tanja Fajon, primjerice, optužuje aktualnu slovensku vladu da je započela rat na Balkanu, kada se ona, kao predsjednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Europskog parlamenta, pridružila slovenskim odnosima s tom zemljom'', navodi se u tekstu slovenskog portala.

Kopirati
Drag cursor here to close