Uvijek drugi

Džaferović ''otkrio'' osnovni problem u BiH

Džaferović kaže da nije dobro pregovarati oko sadržaja odluka Ustavnog suda BiH ili oko sadržaja izmjena Krivičnog zakona…
Vijesti / Politika | 27. 11. 2021. u 18:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osnovni problem u Bosni i Hercegovini sada je taj što ne postoji dovoljno spremnosti onih koje je zadužila međunarodna zajednica da vode računa o BiH'', ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Kao sudionik današnjeg Balkanskog integracijskog foruma održanog u Podgorici, Džaferović je kazao da BiH danas živi tešku krizu, a najteži aspekt te krize je blokiranje rada institucija dok u isto vrijeme ne postoje domaći mehanizmi da se procesi deblokiraju.

Odnos prijatelja

''To je sada zloupotrijebljeno. Postavljaju se zahtjevi umjesto da naši prijatelji do kraja budu posvećeni tome da se deblokira rad bh. institucija. Postoje neki u međunarodnoj zajednici koji bi da vode pregovore i razgovore o zahtjevima onih koji prouzrokuju blokade'', dodao je Džaferović.

Za njega je to problem, te naglašava da je potrebno vratiti se u institucije države ukoliko je namjera da se kaže da postoji poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma, ali svega onoga što je u njemu napisano jer to znači poštivanje države BiH.

''Onaj tko bojkotira rad institucija BiH, on direktno krši Dejtonski mirovni sporazum i proizvodi posljedice. To bi trebao biti odnos naših prijatelja i medijatora prema situaciji u BiH'', stava je Džaferović.

Napominje da nije dobro pregovarati oko sadržaja odluka Ustavnog suda BiH ili oko sadržaja izmjena Krivičnog zakona kojim je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca kao i da nije dobro pregovarati o odlukama Europskog suda za ljudska prava na način da izlazi izvan odluka Europskog suda.

Apsurd za Komšića

''To bi trebao biti pravi odnos međunarodne zajednice prema BiH'', zaključio je Džaferović, dodajući da ukoliko to bude tako kriza bi vrlo brzo mogla biti riješena.

Na Balkanskom integracijskom forumu sudjelovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je naglasio da je razgovor između domaćih političara važan za rješenje i završetak krize u BiH.

Za njega je problem kada se traži apsurdna stvar, kao što je da se državna imovina dodijeli entitetima jer je Ustavni sud BiH jasno kazao čija je to imovina - to je imovina države BiH.

Kaže da je od iznimne važnosti da domaće institucije počnu raditi svoj posao u državnim institucijama i kroz parlamentarnu proceduru kada je u pitanju izmjena bilo kojeg zakona ili narušavanje ustavnog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close