Rješenja ima?

Džaferović o Dodiku: Mir je bitniji od destruktivnog političara

Džaferović je istaknuo kako entitet ne može preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, a ta priča je trebala biti davno zaključena ne samo oko vojske
Vijesti / Politika | 18. 04. 2022. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će samo prolongirati neustavno preuzimanje nadležnosti države u oblasti vojske i obrane predstavlja dodatni zapaljivi Dodikov potez kojim destabilizira situaciju u Bosni i Hercegovini.

"Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir jeste da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Daytonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije. To između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini te da prestane s napadima na Daytonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odgoda i prolongiranja", kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako ne može entitet preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, a ta priča je trebala biti davno zaključena ne samo oko vojske, prenosi Anadolija.

"I sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktualizira vođen opasnim namjerama. Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Europi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo osoba koja je, radi svojih interesa, spremno potkopavati mir. Od najvećeg interesa za očuvanje Daytonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji je da se Dodik zaustavi jer je mir u Bosni i Hercegovini i Europi važniji od jednog destruktivnog političara", dodao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close