Sankcije

Tegeltija: Dodik je pod pritiskom

Tegeltija sankcije smatra nastavkom politike koja, prema njegovom mišljenju, ima za cilj izvršiti pritisak na rukovodstvo prije svega RS-a.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2022. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za govorio je o sankcijama koje je nedavno Velika Britanija uvela Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, a SAD Gordani Tadić.

Tegeltija se svakako nalazi na popisu američkih sankcija, a za N1 je rekao da je riječ o isključivo političkom alatu. Sankcije smatra nastavkom politike koja, prema njegovom mišljenju, ima za cilj izvršiti pritisak na rukovodstvo prije svega RS-a.

Sankcije nisu neočekivane

"Da se oni discipliniraju da se pošalje poruka svima drugima što se može dogoditi ako štitite interese politike koju predstavljate, odnosno, RS-a. Mislim da je ovim posljednjim sankcijama Velika Britanija sebe neskriveno i definitivno opredijelila u kontekstu otvorene podrške i davanja vjetra u leđa politikama Stranke demokratske akcije (SDA) primarno, pa onda i ostalim strankama u političkom Sarajevu koje su na tom njenom kursu. Sankcije nisu neočekivane i one su jednostavno pritisak i na RS, ali na neki način one su vjerojatno pritisak i na Europsku uniju na neki način kako bi se i ona na isti način ponašala i slijedila primjer", naglasio je Tegeltija.

Tegeltija tvrdi da se držao principa neovisnog pravosuđa dok je bio na čelu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV).

"Kada sam u VSTV-u dao ostavku ne samo na mjesto predsjednika i člana vijeća već i na mjesto suca, onda sam se uključio u politički život u kojem imam politički stav koji zastupam. Mislim da pravosuđe danas nije distancirano od politike, ali u moje vrijeme je bilo puno više distancirano. Mislim, bilo je puno više distancirano, ja ne mogu da isključim to da su i tada postojali slučajevi u kojima je postojala nekakva veza između pojedinih nositelja pravosudnih funkcija i određenih političkih struktura. Međutim, mi smo u VSTV-u učinili sve kako takvi utjecaji ne bi bili sustavnog karaktera", kazao je.

Navedeno je i to da bi sankcijama moglo biti zabranjeno kandidiranje na izborima. Pitali smo Tegeltiju koliko bi to moglo pogoditi one koji su sankcionirani?

"To je nemoguće. Ne postoji pravna osnova za to. Takvo nešto se ne može dogoditi, a ako bi se i dogodilo, to je klasično nasilje i ne znam kako bi se to uopće moglo realizirati. Vi možete to reći, ali kako ćete to realizirati, tu je problem. Želim reći da se sankcijama iz stranih država ne može utjecati na unutarnji politički život BiH. To je besmisleno", dodao je Tegeltija.

Vrlo jasan stav

"Spomenuli smo da je ranije navedeno i to da visoki predstavnik u BiH ne može koristiti bonske ovlasti, međutim, to je nedavno uradio Christian Schmidt kada je zabranio provođenje Zakona o nepokretnoj imovini RS.

Schmidt čiji legitimitet i legalitet RS ne priznaje pa samim time ni njegove odluke i to je logična posljedica. On je takvo nešto uradio, međutim, odnos RS prema tome ste mogli čuti proteklih dana, on je vrlo jasan", istaknuo je Tegeltija.

Govorio je i o radu Ustavnog suda BiH navodeći da je on legalan i legitiman jer je nastao na osnovu Aneksa 4 Daytonskog sporazuma.

"Međutim, odluke koje on donosi izlaze izvan okvira njegovih nadležnosti. Zbog toga njegove presude nisu legitimne. Naprimjer da Ustavni sud donese odluku da ne postoji RS, ona ne bi bila legitimna jer premašuje njegove nadležnosti", stava je Tegeltija.

Pod pritiskom

Dalje je istaknuo da je evidentno da je Dodik pod velikim pritiskom kao i ostali rukovoditelji RS.

"Ali on najviše jer je poprilično eksponirana osoba. Međutim, takvo je vrijeme i u svijetu i u BiH u kojima se pokušava transferirati kriza iz Ukrajine u BiH. I sada se koristi ta histerija oko Rusije i Ukrajine i prostor da se izvrši nekakav pritisak na Milorada Dodika kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH da predstavlja volju birača i građana RS, kako bi se utjecalo na njegove poteze u političkom životu. Dodik neće takvim pritiscima podleći, oni definitivno postoje i usmjereni su ka njegovoj diskreditaciji, potpunom ograničavanju njegovog političkog prostora, koji su, kada je RS u pitanju potpuno kontraproduktivni, jer narod u RS siguran sam prepoznaje takvu vrstu pritisaka", rekao je Tegeltija.

Dodaje dalje da su ove sankcije politički alati.

"One nisu nikakva suđenja niti utvrđivanje nikakvih krivica. Oni su politički alati u kojima te države koje ih određuju njima žele postići političke ciljeve. One su politički alat stranih država kako bi svoju volju projektirale u BiH na način kako odgovara njima. Prema tome, tako se sankcije trebaju promatrati", poručio je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close