Neka, pomalo

Džaferović: Najvažnije da smo dobili respiratore, Novalić je vrijedan čovjek

Džaferović je kazao da je on primjerom pokazao da se solidarizira sa trenutnim stanjem, te da premijer Novalić radi dobar posao.
Vijesti / Politika | 28. 04. 2020. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je za N1 govorio o političkim prilikama u BiH i trenutnoj situaciji u borbi protiv pandemije korona virusa.

"Imali smo sjednicu Predsjedništva, razgovarali smo o borbi protiv pandemije i pripremama za Summit u Zagrebu. Zahtjev je da se mjere u BiH harmoniziraju, usklade i ne budu međusobno suprostavljene. Zahtjev Predsjedništva je da VM za 24 sata poduzme aktivnost kojom bi se to sve harmoniziralo i uskladilo", kazao je na početku gostovanja Šefik Džaferović.

Da li su u FBiH mjere prerano ublažene?

"To je pitanje za medicinske eksperte i ljude koji se bave pandemijom, oni prvi treba da kažu. Ono što je problem jeste što se ta stvar nije harmonizirala na razini cijele BiH, što se nije tražilo od VM BiH da koordinira aktivnosti. Moralo se biti glasnije, to je zasigurno problem", kazao je i dodao:

"Moj apel autoritetima koji upravljaju krizom jeste da konsultiraju i slušaju što kažu medicinski stručnjaci. To je sve što mogu da uradim kao član Predsjedništva".

Džaferović je kazao da je on primjerom pokazao da se solidarizira sa trenutnim stanjem, te da premijer Novalić radi dobar posao.

"Ja sam svojim primjerom pokazao da želim da budem solidaran, odrekao sam se 2/3 plaće. Mislim da je premijer Novalić uradio jedan dobar posao, on je vrijedan čovjek. Sve što je mogao uraditi u ovoj situaciji uradio je, kada je i pitanje zdravlje ljudi".

O trenutnoj aferi koja potresa BiH u vezi sa nabavkom respiratora iz Kine, kazao je:

"Neka se institucije BiH koje su zadužene preispitaju i istraže. Već su procedure pokrenute. Najvažnije je da su respiratori stigli u BiH, roba koju nitko nije mogao nabaviti u proteklih mjesec dana. Koji su respiratori kupljeni, kako, to ne znam, neka se institucije pozabave. Ja samo znam da smo dobili te respiratore, ako je tko napravio kakvu grešku neka za nju odgovara".

Kopirati
Drag cursor here to close