Zeleno svjetlo

Dvije zemlje nas ne žele u EU

Na sastanku u srijedu nekoliko zemalja EU-a zatražilo je pojašnjenja ''iznenađujuće pozitivnog izvješća'' o Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2024. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema pisanju portala Politico, ''određeni broj zemalja'' upozorilo je Europsko vijeće kako ''ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo BiH za početak pristupnih pregovora s EU''.

Naime, Politico piše kako neke zemlje EU, uključujući Nizozemsku i Dansku, upozoravaju da Europsko vijeće sljedećeg tjedna ne bi trebalo dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini da započne pregovore o pristupanju EU, kao što je Europska komisija preporučila ranije ovog tjedna.

Portal navodi kako je na sastanku u srijedu nekoliko zemalja EU-a zatražilo pojašnjenja iznenađujuće pozitivnog izvješća o Bosni i Hercegovini.

Ovo su potvrdila četvorica diplomata. Potencijalni kompromis mogao bi biti političko otvaranje vrata Bosni, kao što je Europsko vijeće učinilo za Ukrajinu i Moldaviju u prosincu prošle godine, uz uključivanje određenih uvjeta za formalno pokretanje pregovaračkog procesa kasnije.

''Nećemo započeti prave pregovore ako ne bude više reformi'', rekao je jedan od diplomata.

Inače, sjednica Europskog vijeća na kojoj će se raspravljati o izvještaju predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen održat će se 21. i 22 ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close