Oštro

Đukanović: Zemlje Zapadnog Balkana udaljenije od EU nego 2014. godine

Đukanović je naglasio kako zemlje regije moraju znati je li zaista realna njihova perspektiva u Europskoj uniji u dogledno vrijeme
Vijesti / Politika | 19. 05. 2021. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ustvrdio je na sastanku u Bruxellesu da su zemlje Zapadnog Balkana danas dalje od članstva u Europskoj uniji nego što su bile 2014. godine.

Đukanović je to rekao nakon radne večere koju je u utorak navečer za čelnike zemalja Zapadnog Balkana priredio europski povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, pojašnjavajući da razlog takvoj ocjeni nije "loš reformski kapacitet zemalja Zapadnog Balkana".

Pesmistična ocjena

"Ova pesimistična ocjena generirana je, prije svega, nedovoljnom posvećenošću i jedne i druge strane dostizanju zajedničkog cilja. A zajednički cilj je da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU", precizirao je Đukanović.

On je također ustvrdio da zemlje regije moraju znati je li zaista realna njihova perspektiva u Europskoj uniji u dogledno vrijeme, navodeći da je krajnje vrijeme da se ti odnosi učine jasnim, prenosi Hina. 

Po njegovim riječima, dogodilo se, kako je rekao, "mnogo političke konfuzije" pa je na početku mandata aktualne Europske komisije bilo nekoliko vrlo optimističkih ocjena koje se tiču proširenja, dok su, paralelno s tim ocjenama iz Bruxellesa i drugih europskih centara stizale ocjene koje su bile kontradiktorne tim najavama.

Nema jasne slike

"Tako da danas još nemamo jasnu sliku naših odnosa, i to je bila i moja glavna poruka", rekao je crnogorski predsjednik novinarima u Bruxellesu.

"Kazao sam da je možda i posljednji trenutak da naše odnose učinimo jasnim, i da moramo znati je li zaista realna perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u EU u dogledno vrijeme te da moramo definirati jasan vremenski okvir", dodao je.

On je također istaknuo da su svi sudionici na radnoj večeri podržali takav pristup i izrazili uvjerenje da je krajnje vrijeme da se ti odnosi postave na jasne osnove.

Radnoj večeri su, uz Đukanovića, prisustvovali i premijeri Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije, Ana Brnabić, Albin Kurti, Zoran Zaev i Edi Rama, te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close