Lokalni izbori

Pirova pobjeda Đukanovića u Nikšiću

Na izbore je izašlo nešto više od 80% biračica i birača što odgovara odazivu na parlamentarne izbore krajem kolovoza prošle godine
Vijesti / Politika | 14. 03. 2021. u 22:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska partija socijalista (DPS) koja je vodila listu “Europski tim za Nikšić” izborni je pobjednik u ovom gradu u kojem se rodio Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i DPS-a.

Prvi neslužbeni rezultati izbora su potvrdili da Europski tim za Nikšić osvojio 39,1 posto glasova. No, situacija je i dalje relativno nejasna jer je na rugom mjestu lista “Za budućnost Nikšića”, u kojoj glavnu ulogu ima Demokratski front (DF), otvoreno prosrpski orijentirana stranka s osvojenih 26,8 posto glasova.

Izuzetno je interesantno da je na trećem mjestu koalicija Mir je naša nacija iza koje stoji predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić. Ta lista osvaja 24 posto glasova, dok je lista potpredsjednika vlade Dritana Abazovića doživjela potop sa svega 3,5 posto glasova.

Na izbore je izašlo nešto više od 80 posto biračica i birača što odgovara odazivu na parlamentarne izbore krajem kolovoza prošle godine, prenosi Jutarnji list.

Prema sadašnjem stanju DPS jest pobjednik, ali je pitanje hoće li moći sastaviti novu gradsku vladu. Postoji mogućnost da se DF i Mir je naša nacija ujedine i u tom slučaju imaju više od 50 posto glasova i mogu bez većih problema sastaviti gradsku vladu i poslati DPS u opoziciju. Što bi bio novi snažan udarac DPS-u kojem su mnogi i prije izbora predviđali da neće polučiti veći rezultat nego na parlamentarnim izborima prošle godine. Tada je DPS osvojio 35 posto glasova. No, problem je DPS-a što je ostao bez koalicijskog potencijala.

Prema rezultatima nakon 55 posto prebrojanih glasova, DPS bi dobio 17 mandata, DF 12, a Bečićeva lista 10. Abazović je u Nikšiću ostao na jednom mandatu kao i Narodni pokret. SDP nije uspio prijeći izborni prag.

Kopirati
Drag cursor here to close