'O Dodiku'

Đukanović: BiH mora razmisliti kuda sve to vodi

"Pa šta da vam kažem. Ta vijest najviše govori o tom jednom problemu u kojem se nalazi država BiH. To kod mene ne budi nikakav hir, nego produbljuje brigu koju imam; što se može uraditi da BiH postane funkcionalnija nego što jeste''
Vijesti / Politika | 05. 02. 2020. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u sinoćnjem intervjuu za RTCG u emisiji "Teleskopija" govorio o brojnim temama, te prokomentirao izjavu i odluku Milorada Dodika da bude protiv njegove posjete BiH, prenosi N1.

"Ponekad mi se čini da Srbija svoju državnu politiku nije prilagodila novoj okolnosti kada je Crna Gora postala nezavisna. I dalje pokušava da vodi računa o Srbima u drugim državama, nego o građanima Srbije. Govorom najdobronamjernije. Mislim da je vrijeme da se zastane i preispita što su stvarni prioriteti Srbije i njenih građana, ali tu stajem. Svi bi se u regiji trebali preispitati ukoliko bi se jedan neprimjeren odnos nastavio da osnažimo imunitet", kazao je Đukanović. 

Na pitanje kako komentira odluku i potez člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazao je:

"Pa šta da vam kažem. Ta vijest najviše govori o tom jednom problemu u kojem se nalazi država BiH. To kod mene ne budi nikakav hir, nego produbljuje brigu koju imam; što se može uraditi da BiH postane funkcionalnija nego što jeste i da može ovakve odluke donijeti bez paraliziranja. Mnogo je paradnih odluka, mnogo je odluka kojima se pravi predstava za javnost, ali se zaboravlja da te predstave koštaju", kazao je i dodao:

"Da napravimo digresiju. U jednom intervjuu sam također rekao da bi se zamislio da li je Slobodan Milošević donio odluku o onom masakru u Srebrenici. Ali bih zapitao sve nas; da li je bila potrebna ta odluka? Ili prethodno stvorite atmosferu u kojoj će se lažni heroji utrkivati tko će napraviti to. I ove predstave moraju računati da proizvode određene posljedice i jako puno koštaju državu i narod", istaknuo je.

Masakr ili genocid, Đukanović je odgovorio:

"Genocid, ja sam samo upotrijebio neodgovarajući supstitut. To je pravno kvalificirano. Ja imam ne jednom, nego dvaput poziv da posjetim Sarajevo. Prvi put mi ga je potpisao Milorad Dodik kao predsjedatelj i drugi put Željko Komšić. Nedavno sam se susreo s Komšićem i dogovarali smo termin i razumio sam da je Dodik bio protiv moje posjete s obrazloženjem unutarnje situacije u Crnoj Gori. To me zaista ne tangira, niti Crnu Goru. Moj kalendar je toliko obiman i nemam problema jer ono što mi želimo priopćiti će se čut na svim adresama. BiH mora da razmisli kuda sve to vodi", poručio je predsjednik Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close