Neizvjesnost

Država tone u krizu: Hoće li Hahn biti spasitelj?

Bez poštivanja zakona države, nema daljih razgovora. Neka Milorad Dodik prestane s destabilizacijom države, a Dragan Čović s dvoličnom politikom, poruka je SDA.
Vijesti / Politika | 06. 09. 2019. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na bh. političkoj sceni bez promjena. Tek nove nesuglasice među članovima Predsjedništva BiH. Hoće li se sastati s europskim komesarom za proširenje Johanesom Hahnom, još nitko ne zna. Mogućnost susreta niti jedan član Predsjedništva ne odbija, no, Džaferović i Komšić smatraju da Hahn prije svega treba nagovoriti Dodika da poštuje zakone BiH. S druge strane Bakir Izetbegović tvrdi da država ide u još dublju krizu, te da nema jasnog datuma kada bi se mogao ponovo sastati s Dodikom i Čovićem, prenosi N1.

Bez poštivanja zakona države, nema daljih razgovora. Neka Milorad Dodik prestane s destabilizacijom države, a Dragan Čović s dvoličnom politikom, poruka je SDA.

"Možemo očekivati zatezanje dalje situacije, produbljivanje krize a zatim naravno sazrijevanje jer ovo što radi Dodik i SNSD već deset godina, intenziviranje protubosanskog odnosa koje je praćeno uvredama, pokušajima da se dominira da se nametne volja entiteta državi neće moći ići. Gospodin Čović ima stav da nitko ne smije ucjenjivati niti uvjetovati bilo čime i odmah iza toga postavi uvjet, da se mijenja Izborni zakon onako kako se to dopada HDZ-u", riječi su Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

Iz HDZ-a su ranije pozivali na formiranje Vijeće ministara, ne uvjetovajuči ga ANP-om, uz stav da podržavaju NATO put BiH, ali priliku da o tome odlučuje treba dati novom sazivu Vijeća. No, kada je riječ o formiranju Vlade Federacije - bez pretjeranog komentiranja iz ove stranke. Oči su uprte u komesara za proširenje Hahna. Hoće li on moći pomiriti stavove?

"Problem kod Dodika koji otvoreno kaže kako neće poštivati Zakon o obrani, neće poštivati Odluku Predsjedništva, neće poštivati Strategiju vanjske politike, kako se treba razgovarati prije svega s Dodikom, da se sa njim vidi postoji li mogućnost približavanja stavova i onda nikakav problem nije da mi odemo u Bruxelles i da imamo sastanak s Hahnom", mišljenja je član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

Ni Dodik nema problem da se sastane u Bruuxelles s Hahnom. Nije problem da kaže šta hoće a šta neće. Ali jeste problem, poručuje Dodik da se unaprijed nameće šta tko treba prihvatiti:

"Prvo treba izabrati Vijeće ministara. Ja nemam ništa protiv da se na novo Viječe ministara stavi dokument koji će se zvati kako god hoće i da Vijeće ministara o tome odlučuje, ali da neko unaprijed govori šta treba da odluči to Vijeće, to je neko drugo pitanje i to je nemoguće"

Zbog nesloge u Predsjedništvu i različitih stavova članova - na adresu ove institucije stigla je i protestna nota. Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. I to zbog Dodikovih istupa za ruske medije, i izjave koje se tiču podrške aneksiji Krima. Predsjedavajući Komšić uputio je poruku kako to nije stav Predsjedništva. BiH ostaje privržena stavu EU, koja ne priznaje, kako navodi, nezakoniti referendum na Krimu.

Džaferović i Komšić odbili prijedlog EU povjerenika

Dvojica članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili su kompromisni prijedlog europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna da se sporni nacionalni godišnji program (ANP) reformi NATO-u dostavi nakon uspostave novog saziva Vijeća ministara u kojem bi sudjelovala i stranka trećeg člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Povjerenik Europske unije za politiku europskog susjedstva i pregovore o proširenju predložio je svoje posredovanje u postizanju dogovora između članova Predsjedništva BiH Komšića, Džaferovića i Dodika kako bi se pokušala odblokirati uspostava vlasti gotovo 11 mjeseci nakon održanih izbora, piše Hina.

Hahn je u dokumentu od četiri točke predložio da se uspostavi novi saziv Vijeća ministara BiH koji bi se obvezao izraditi modificirani ANP i dostaviti ga NATO-u. Takav prijedlog odbili su bošnjački član Predsjedništva Džaferović i Komšić, hrvatski član Predsjedništva kojega su izabrali Bošnjaci.

Sadržaj Komšićevog pisma

U pismu koje je Komšić napisao Hahnu, a koje su objavili mediji u BiH, pozvao je povjerenika EU-a da nagovori srpskog člana državnog vrha Milorada Dodika da promijeni svoje mišljenje o prihvaćanju dokumenta godišnjeg nacionalnog programa (ANP) s NATO-om kao uvjeta za uspostavu novog saziva Vijeća ministara.

"Gospodin Džaferović i ja (Komšić) smo suglasni da taj sastanak, na koji pozivate članove Predsjedništva BiH, ne bi smio biti još jedan od sastanaka u nizu koji ne bi rezultirao nastavkom euroatlantskog puta i sporazuma o formiranju vlasti u BiH", napisao je Komšić europskom povjereniku Hahnu.

Kopirati
Drag cursor here to close