Prljavi novac

Država neće novac koje su stranke nezakonito dobile

Odredba o uplaćivanju novca strankama kroz donacije iz takozvanih nedozvoljenih izvora ugrađena je u Zakon o financiranju političkih stranaka 2012. godine.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2018. u 11:41 Semir MUJKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Političke stranke u BiH zbog nedorečenosti propisa, kada primaju nezakonite donacije, mogu plaćati kazne, ali ne postoji način da sredstva nejasnog porijekla uplate na račun države.

Stranka za europsko Sarajevo kažnjena je jer je tijekom izborne 2014. godine primala nedozvoljene donacije od firme osnivača ove stranke. Kažnjena je iznosom od 62.000 KM i novac po kaznama Središnjeg izbornog povjerenstva stranke mogu uplatiti u proračun, ali ne i novac koji nedozvoljeno koriste, objavio je portal Detektor.ba.

Za Ministarstvo financija ovaj novac dolazi iz neprovjerenih izvora i, odlukom ministra Vjekoslava Bevande, on se ne može uplaćivati u državni proračun. Kaznu od 62.000 KM, iako može dolaziti iz istog izvora, moguće je uplatiti u proračun.

''Izbrisana'' imena donatora

''Zbog ove nedorečenosti propisa o financiranju političkih stranaka, u proračun tijekom posljednjih nekoliko godina nije uplaćeno desetine tisuća maraka'', kaže Hasida Gušić, šefica Službe za reviziju financiranja političkih stranaka u Središnjem izbornom povjerenstvu.


Odredba o uplaćivanju novca strankama kroz donacije iz takozvanih nedozvoljenih izvora ugrađena je u Zakon o financiranju političkih stranaka 2012. godine.

''Mi smo završili reviziju do 2015. godine i teško je reći o kojem iznosu se točno radi, ali je cifra nedozvoljenih sredstava nešto viša od 100.000 KM'', kaže Gušić.

Po Zakonu o financiranju političkih stranaka, donacija od fizičkih lica viša od 10.000 KM i pravnih lica viša od 50.000 KM smatra se donacijom preko dozvoljenog limita i financiranjem iz nedozvoljenih izvora, kao i donacija bilo kojeg iznosa od kompanije koja tijekom godine donacije sklopi ugovore o javnim nabavkama vrjednije od 10.000 KM.

Iznosi dozvoljenih donacija fizičkih lica udvostručeni su, iznosi za firme su sada pet puta veći nego ranije, nakon izmjena zakona 2012. godine, pa revizori Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) od tada nisu otkrili niti jedan primjer donacije neke firme strankama veći od 50.000 KM.

Stranka za europsko Sarajevo u svom je izvještaju za 2014. godinu navela tri donacije osoba u ukupnom iznosu od 8.000 KM, ali su te osobe SIP-u kazale da nisu donirale novac pa su ove donacije proglašene donacijama od anonimnih donatora, što je po zakonu zabranjeno.

Nepoznato porijeklo novca

Osnivač stranke Esad Omerbašić, ujedno i vlasnik firme “Ahydron-građenje”, u šest donacija je donirao svoju stranku u iznosu od 49.800 KM. Omerbašićeva firma je 2014. potpisala ugovor s Općinom Ilidža u vrijednosti od gotovo 200.000 KM, zbog čega nije mogao biti donator.

Njegova stranka je na predizbornu kampanju potrošila 30.000 KM više od dozvoljenog u godini kada je stranka imala preko 120.000 KM donacija. Za sve ove propuste SIP ih je kaznio iznosom od 62.000 KM. Novac iz nedozvoljenih donacija stranka je trebala uplatiti u proračun.

Ministarstvo financija i trezora umjesto instrukcije uputilo je dopis SIP-u u kojem navode da neće prihvatiti sredstva nepoznatog porijekla. Iz Ministarstva financija su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da ostaju pri odgovoru koji su poslali SIP-u.

''Ministarstvo financija je mišljenja da bi, postupajući po vašem zahtjevu, moglo doći do uplata sredstava u proračun, a da se prije toga nije utvrdio izvor, osnova i porijeklo sredstava, što bi moglo nanijeti štetu i trošak proračunu institucija BiH jer se radi o sredstvima iz nedopuštenih izvora financiranja koji Zakonom o financiranju političkih stranaka nisu dozvoljeni'', navodi se u odgovoru koje je Ministarstvo financija i trezora poslalo SIP-u.

Ministarstvo je SIP-u predložilo da pokrene izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka, kazavši da prije toga neće moći prihvatiti ''uplate tih sredstava na Jedinstveni račun trezora BiH''.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala smatra kako je ovo jedan od ''apsurda BiH'', putem kojeg stranke izbjegavaju sankcije jer se stvara ''nevjerojatna situacija u kojoj Ministarstvo financija praktično ignorira zakonske odredbe, pravdajući se da se ne može utvrditi porijeklo sredstava koja se uplaćuju u proračun''.

Stranke našle način

''Onda ispada da bi sve sankcije izrečene za kršenja bilo kojih zakona, uključujući i krivično zakonodavstvo, trebalo ukinuti po ovoj logici, a da ne govorimo o mehanizmima oduzimanja nelegalno stečene imovine. Ovako smo dobili situaciju da stranke imaju izgovor da zadrže ova sredstva, jer im Ministarstvo ne omogućava da poštuju zakonske odredbe'', kaže Korajlić.

Nakon upozorenja SIP-a stranke najčešće vrate novac donatoru i izbjegnu kaznu.

''Zato je mali broj takvih kršenja. Ako pogledate izvorne izvještaje, vidjet ćete brojna poduzeća, a u izvještaju revizije je toga manje. Sve što stranka otkloni do konačnog izvještaja, to ne ulazi u izvještaj i nema kazne'', pojašnjava Husić.

Korajlić smatra kako stranke nisu postale odgovornije, nego su se samo ''više izvještile u zaobilaženju propisa''. Stranke ne prijavljuju stvarne izvore i iznose prihoda i zaobilaze limite na donacije ''kroz uplatu samo dijela sredstava na bankovne račune'', objašnjava Korajlić.

''I dalje je prisutno financiranje iz nedozvoljenih izvora, s tim što se ono odvija uglavnom ili preko posrednika ili kroz izvlačenje sredstava iz javnih poduzeća i institucija na način da je teško utvrditi kršenja zakona, pogotovo što segment sprečavanja zloupotreba javnih resursa u svrhu financiranja stranaka uopće nije pokriven zakonskim okvirom'', kaže Korajlić.

Općina Lukavac svake godine u proračunu planira 4.500 KM za Udruženje ''Patriotska liga''. U 2013. godini, Udruženju je isplaćeno 4.500 KM. Iste godine ''Patriotska liga'' se pojavila na listi donatora Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Lukavac s donacijom 4.200 KM.

Dževad Mujkić, načelnik Općine Lukavac u vrijeme donacije, kaže da je sve rađeno ''u skladu s proračunom i zakonom'' i dodaje da ne zna da je ''Patriotska liga'' bila donator SDA Lukavac.

Donacije SDA

''Apsolutno mi to nije poznato, niti sam ja kao načelnik to kontrolirao. To su radile službe, oni su službama slali izvještaj o utrošku sredstava da bi mogli dobiti sljedeće godine… Prvi put čujem i da je dat i da je vraćen, iako sam ja član SDA i u Izvršnom odboru nismo o tome nikada razgovarali'', kaže Mujkić.

SDA je nakon upozorenja SIP-a vratila novac ''Patriotskoj ligi''.

Sead Hodžić, predsjednik ''Patriotske lige'' Lukavac, kaže kako novac nije doniran SDA, nego je ''dat za Podrinje''.

''Ne može se to reći da smo bili donatori, nego je bio jedan projekt za pomoć izbjeglicama iz Podrinja. Nisu samo stranka i udruženje, nego puno drugih ljudi, to je bila akcija kada su imali problema s priznavanjem bosanskog jezika'', objašnjava Hodžić.

U sljedećoj, izbornoj 2014. godini ''Patriotska liga'' je od Općine Lukavac dobila ukupno 4.125 KM. Donacija za SDA ovaj put je iznosila 4.200 KM, pokazuje izvještaj SIP-a o reviziji poslovanja SDA za 2014. godinu. SDA je novac vratila u lipnju 2016. godine.

Korajlić kaže da je Transparency International predložio izmjene zakona kojima bi se strankama onemogućilo da ''izbjegnu sankcije kroz ‘pregovore’ sa SIP-om''. Ova mogućnost, kako dodaje, otežava posao Službi za reviziju SIP-a, a strankama daje mogućnost da troše novac kada im je najpotrebniji, a kasnije ga vrate donatorima.

Strankama se isplati kršiti zakon

''Strankama se isplati kršiti zakon, ne samo zbog ovih praznina već i niskih sankcija, tako da ukoliko će im kršenje zakona omogućiti više mandata, onda im se isplati i biti sankcionirani, jer će dobit biti mnogo veća od sankcije. Osim toga, sve sankcije dođu na naplatu tek gotovo dvije godine nakon, na primjer, izborne kampanje, kada su sredstva najpotrebnija'', objašnjava Korajlić.

SDA je tijekom 2016. godine vratila više od 40.000 KM dobivenih kao donacije od kompanija koje su u 2014. godini imale više od 10.000 KM vrijedne tendere – “Amko komerc”, “As”, “Doboj-putevi”, “Junuzović Kopex”, “Bucomerc”, “Lepenica Company”, “Džekos” i “Bosman”.

U godinama kada se ne održavaju izbori, donacije se značajno smanjuju, pokazuju izvještaji političkih stranaka i revizorski izvještaji SIP-a.

Tijekom 2015. Stranka za europsko Sarajevo – koja je promijenila ime u Stranka europske socijaldemokracije – imala je tek oko 2.000 KM donacija i poslovala je s oko 4.000 KM gubitka. Proračunska pomoć ''Patriotskoj ligi'' Lukavac se nakon upozorenja SIP-a tijekom 2015. i 2016. godine smanjila na manje od 2.000 KM godišnje.

Za razliku od Ministarstva financija i trezora, koje traži izmjene zakona, Korajlić smatra da je ''rješenje očigledno''. ''Ministarstvo financija treba ispuniti svoju obvezu i propisati instrukcije za uplatu ovih sredstava, imajući u vidu da je to tako propisano zakonom'', kaže Korajlić.

Stranka za europsko Sarajevo još uvijek nije platila izrečenu kaznu od 62.000 KM.

Istraživanje je nastalo u saradnji sa Transparency Internatonal u Bosni i Hercegovini, u okviru inicijative za unapređenje transparentnosti i odgovornosti financiranja političkih stranaka u BiH

Kopirati
Drag cursor here to close