Suglasje

Dogovoreno: Hrvatska će omekšati mjere za građane BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova u telefonskom razgovoru 29. lipnja 2020. godine, obaviještena je ''da će vlasti u Hrvatskoj omekšati mjere
Vijesti / Politika | 29. 06. 2020. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postignuta je suglasnost da se u najskorije vrijeme ublaže mjere za građane Bosne i Hercegovine prilikom njihovog ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj, poručio je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković.

Kako je priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova u telefonskom razgovoru 29. lipnja 2020. godine, obaviještena je ''da će vlasti u Hrvatskoj omekšati mjere za građane Bosne i Hercegovine''.

''Ministrica Turković zahvalila je kolegi Grliću Radmanu na njegovom osobnom angažmanu nakon njihovih jučerašnjih kontakata, te zajedničkoj težnji da se eventualni nesporazumi između dvije zemlje rješavaju u duhu najbolje diplomatske prakse a odnosi razvijaju na iskrenim i dobrosusjedskim principima'', naveo je  Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je izjavila kako će odustati od zahtjeva za uvođenje protumjera Hrvatskoj zabranom tranzita kroz Neum nakon razgovora s hrvatskim kolegom.

Republika Hrvatska je prošloga tjedna uvela dvotjednu karantenu za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon poraasta broja zaraženih osoba, a u međuvremenu su nastali nesporazumi oko tranzita građana BiH preko hrvatskog teritorija prema Neumu, zbog čega je ministrica Turković najavila protumjere Hrvatskoj.

"Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je obećao da će njegova država krenuti s omekšavanjem mjera prema BiH, a nakon što su obavljene konzultacije s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem", istaknula je Turković.

Prijepor nastao oko prijelaza građana BiH preko graničnog prijelaza u Doljanima kod Metkovića koji idu prema Neumu već je riješen u sinoćnjem razgovoru, dodala je bosanskohercegovačka šefica diplomacije.

Sinoć je na Twitteru Vlada RH najavila kako će biti ukinute mjere o dvotjednoj karanteni za sve državljane BiH koji ulaze u Hrvatsku. 

Upravo zbog te odluke RH preko vikenda su bile ogromne gužve na plažama u Neumu, jedinom gradiću BiH na obali Jadranskog mora.

 

Najkasnije sutra

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Hrvatska "najkasnije sutra" ukinuti obaveznu dvotjednu samoizolaciju za državljane koji u zemlju ulaze iz BiH.

"Vjerojatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje", rekao je Božinović.

Europska unija, naime, tek treba izaći s preporukama o otvaranju svojih vanjskih granica, o čemu se trenutno vode razgovori, rekao je hrvatski ministar.

Božinović kaže da će se pričekati da završe razgovori u Bruxellesu, ali dodaje da će liberalizacija "značiti ulazak u RH uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali više ne obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH."

Rekao da odluku o tome očekuje "najkasnije sutra".

Kopirati
Drag cursor here to close