Stranke

Dogovoren blok u Zenici

Stranke, koje potpišu tekst Platforme, zajednički će nastupiti u vlasti ili opoziciji.
Vijesti / Politika | 31. 10. 2018. u 10:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija BiH Zeničko-dobojskog kantona, Demokratska fronta i Naša stranka obznanile su danas zajednički nastup na političkoj sceni tog kantona.

Kako je na konferenciji za novinare istaknuo predsjednik KOSDP-a ZDK Senaid Begić, ove su tri stranke, nakon objave preliminarnih rezultata Općih izbora 2018, pripremile Platformu od nekih 30-ak točaka, ali koja je još u nacrtu te koja će biti dopunjavana u skladu s ishodom pregovora koji tek slijede i s drugim strankama.

''Taj dan želimo dočekati spremni i kao ozbiljan politički blok ponuditi rješenja. Kao lijevi blok imamo alternativu i tako se i ponašamo. Ako drugu blok, koji je relativni pobjednik, ne ponudi rješenje, mi ćemo ga ponuditi'', kazao je Begić, koji je najavio i razgovore s Nezavisnim blokom i sa SBB-om, A-SDA te SBiH.

Naglasio je kako će te stranke, koje potpišu tekst Platforme, zajednički nastupiti u vlasti ili opoziciji.

Alma Kratina, predsjednica KODF ZDK, rekla je kako su svjesni da nemaju kapacitet da predvode blok, ali su vrlo rado uzeli sudjelovanje u tom bloku.

''Mi ćemo napraviti sve što je do nas kako bi građani osjetili da smo spremni napraviti drugačiju političku matricu'', kazala je Kratina.

Dodala je kako se u ZDK-u stvari mogu mijenjati nabolje, bez obzira što se događalo na drugim razinama vlasti.

''Cilj nam je da stvorimo odnos povjerenja, kojeg trebamo kao stranke izgraditi, ali ne sumnjam da je dobra namjera prisutna'', istaknula je Kratina.

Ulazeći prvi put u Skupštinu ZDK, kako je kazala predsjednica KO Naše stranke ZDK Sanja Renić, već su u prilici da to urade i na jako dobar način.

''Veoma smo zadovoljni dosadašnjim razvojem događaja. Ovo je povijesni moment za ZDK i grad Zenicu za naredne izbore, da se nešto promijeni. Ne smijemo propustiti ovu šansu'', poručila je Renić, koja je izrazila želju da ZDK dobije drugačiju vrstu vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close