Vlast u Zenici

SDA sanja, drugi blok ne bi ni u snu

SDP BiH je objavio kako je postigao dogovor o zajedničkom djelovanju s DF-om i Našom strankom, a najavljuju i dogovor s Nezavisnim blokom.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2018. u 10:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet političkih subjekata prešlo je izborni prag na općim izborima za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, a najviše mandata, po još nepotvrđenim rezultatima, imat će SDA BiH, koja je Vladu ZDK predvodila i prethodne četiri godine.

SDA je osvojila 11 od 35 mandata, šest je mandata osvojio SDP BiH, pet koalicija Nezavisni blok, Snaga centra, HS BiH i Prva stranka, po tri zastupnika imat će SBB, DF i HDZ, dva A-SDA te po jednog SBiH i Naša stranka.  

Pročitajte još

 SDA hoće HDZ i SBB

''Pregovori oko formiranja parlamentarne većine službeno još nisu počeli, jer čekamo konačne rezultate. Za nas su prihvatljivi svi partneri koji su probosanski orijentirani i koji žele da napravimo stabilnu vladu, a svakako da su najpoželjniji dosadašnji partneri (HDZBiH i SBB, op.ur.), s kojima smo uspješno radili i u ovom mandatu'', kaže aktualni premijer ZDK i predsjednik Županijskog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević, koji je na ovim izborima osvojio mandat u Skupštini ZDK.

S druge strane, SDP BiH je objavio kako je postigao dogovor o zajedničkom djelovanju s DF-om i Našom strankom, a najavljuju i dogovor s Nezavisnim blokom.

''Mi smo dogovorili zajedničku postizbornu saradnju. Hoće li to biti na vlasti ili u opoziciji, nije sada ni bitno, ali ćemo zajednički nastupati. Sljedećeg ćemo tjedna održati i press-konferenciju na kojoj ćemo govoriti o detaljima tog dogovora'', kazao je za Fenu predsjednik tamošnjeg Županijskog odbora SDP-a Senaid Begić.

Potvrdio je kako će pregovarati i s Nezavisnim blokom, s kojim bi zajedno imali 15 mandata za sastav nove Vlade ZDK. Za sastav Vlade ZDK potrebno je osigurati podršku najmanje 18 zastupnika.

Ni u snu sa SDA

''Nezavisni blok, ni u snu ni u javi, neće u koaliciju s ovakvom SDA. Već sada, nakon dogovora SDP-a, DF-a i Naše stranke, s 99 posto sigurnosti mogu građanima poručiti da će se vlast u ZDK-u formirati bez SDA. Reforme, reforme i samo reforme, bit će glavna platforma. Sve ono u čemu smo zaostali'', kaže gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je potpredsjednik Nezavisnog bloka.

Potvrdio je kako je odustao od mandata u Parlamentu BiH pa će njegovo mjesto popuniti Aida Baručija.

''Čim su završili izbori, ja sam opet samo nezavisni gradonačelnik Grada Zenice. Obećao sam građanima da ću ostati na čelu grada, mada je bolje biti zastupnik, veća je plaća i daleko je manje posla. Međutim, svakako da ću sudjelovati u procesu formiranja vlasti'', ističe Kasumović.

Predsjedatelj Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak, koji će zakazati konstituirajuću sjednicu 8. saziva Skupštine ZDK, ističe kako čeka službenu potvrdu izbornih rezultata.

Nova vlast početkom godine

''Središnje izborno povjerenstvo BiH službene rezultate izbora objavi mjesec dana nakon izbora, znači do 7. studenog. Nakon toga, vjerojatno ću održati radno-konzultativni sastanak sa svim političkim subjektima koji su dobili mandate za Skupštinu ZDK i tada ćemo dogovoriti termin konstituirajuće sjednice. Vjerujem da bi to mogao biti do kraja studenog'', najavljuje Duvnjak, koji ističe kako će na konstituirajućoj sjednici zastupnici položiti zakletvu, potpisati izjave o preuzimanju mandata te na taj način službeno preuzeti mandate i službeno konstituirana županijska skupština.

Duvnjak najavljuje kako će, nakon konstituiranja Skupštine ZDK, ta sjednica biti prekinuta te da će tek u njezinom nastavku, kada već budu poznate postizborne koalicije, izabrati novo rukovodstvo Skupštine ZDK, predsjednika i dva potpredsjednika, klubove naroda te izabrati izaslanike za Dom naroda.

Nova Vlada ZDK, smatra Duvnjak, ne bi trebala biti formirana prije Nove godine, ali je realnije da to bude početkom 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close