Usvojili 7 zaključaka

Predsjedništvo NiP-a se oglasilo: Ne pristajemo na ucjene koalicijskih partnera

Usvojenim zaključcima se fokus stavlja na euroatlantski put Bosne i Hercegovine
Vijesti / Flash | 13. 10. 2023. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Predsjedništva Naroda i Pravde održanoj u Tešnju 12. listopada 2023. usvojeno je sedam zaključaka u kojima se, između ostalog, pozdravljaju iskoraci na europskom putu BiH ali se i jasno poručuje kako Narod i Pravda ne pristaje na bilo kakve ucjene niti će podržati bilo kakva rješenja koja idu na štetu države.

Na 12. sjednici Predsjedništva Naroda i Pravde, najvišeg izvršnog organa stranke, usvojenim zaključcima se fokus stavlja na euroatlantski put Bosne i Hercegovine uz jasnu poruku da opredjeljenje Naroda i Pravde jeste i ostaje država Bosna i Hercegovina, posvećenost koalicijskom dogovoru ali i odbijanje da se pristane na bilo kakve ucjene. Usvojeni zaključci Predsjedništva Naroda i Pravde, gdje se navodi kako izražavaju zadovoljstvo usvojenim setom zakona iz 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije za pristupanje Europskoj uniji, koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, smatrajući to iskorakom na europskom putu BiH, nakon dugogodišnjeg zastoja.

''Također, ukazujemo na neophodnost ubrzavanja procesa usvajanja preostalih zakona, s ciljem ispunjavanja uvjeta za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom i dostupnosti predpristupne finansijske podrške za BiH i pristupa jedinstvenom tržištu EU'', navodi se u izvještaju.

Pomak na EU putu

Očekuju da predmetni pomak na europskom putu, napravljen u kompleksnoj političkoj situaciji u BiH, prepoznaju europski dužnosnici i da na njega pozitivno odgovore novim konkretnim prilikama za BiH.

''Smatramo da je pozitivan odgovor Europske unije i stavljanjem izvjesnosti za početak pregovora za pristupanje od iznimnog značaja u aktuelnom trenutku, posebno u kontekstu jačanja povjerenja građana u europski put BiH. Istovremeno, Narod i Pravda ne pristaje ni na kakve ucjene koje dolaze od pojedinih koalicionih partnera, prvenstveno od strane SNSD-a, niti na usvajanje zakonskih rješenja koja idu na štetu države BiH, a koja se, između ostalog, odnose na pitanje državne imovine BiH i rješavanje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH'', navode.

Još jednom, kako kaže, potvrđuju čvrsto opredjeljenje za euroatlanski put Bosne i Hercegovine, privrženost koaliciji Trojka i korektan i odgovoran odnos prema koalicijskim dogovorima.

Pozdravljaju smanjenje doprinosa na plaće

''Pozdravljamo vidne rezultate i podržavamo nastavak aktivnosti predstavnika Naroda i Pravde na unapređenju procesa i napredak BiH u oblasti vanjskih poslova i boljem međunarodnom pozicioniranju. Naglašavamo izniman značaj prisustva predstavnika BiH za međunarodnim stolovima odlučivanja u aktualnoj geopolitičkoj situaciji i aktivne uloge u značajnim političkim procesima'', navode iz NiP-a.

Podržavaju kažu i pozitivne korake na razini Federacije BiH i nižim razinama vlasti, gdje Narod i Pravda navode sudjeluje u izvršnoj vlasti.

''Posebno pozdravljamo usvajanje seta energetskih zakona na razini FBiH, kao i najavljeno skoro smanjivanje doprinosa na plaće, rasterećenje privrednog sektora i značajno povećanje minimalne plaće u FBiH'', navode.

Narod i Pravda kako navodi, iskazuje zadovoljstvo otvaranjem svog novog općinskog povjereništva u Čapljini, i naglašava opredjeljenje za daljim širenjem organizacije u Hercegovini, kao i na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close