Sud BiH

Odgođeno suđenje: Dodik najavio da će tužiti BiH

Sudac Strika izrazio je sumnju da se Lukić nije pojavio s namjerom da se ovaj postupak oduži navodeći da je do sada ročište otkazivano nekoliko puta.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2024. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću ponovno je odgođeno.

Lukić se nije pojavio na ročištu iz zdravstvenih razloga pa je sudac Suda BiH Mirsad Strika predložio da se postupak u ovom slučaju razdvoji, odnosno da se odvojeno sudi Dodiku i Lukiću. Ovaj prijedlog naišao je na oštre reakcije odbrane Milorada Dodika koja je već imala spreman spis - Zahtjev za izuzeće suca Strike, ali i još sedam sudaca.

Sudac sumnja

Sudac Strika izrazio je sumnju da se Lukić nije pojavio s namjerom da se ovaj postupak oduži navodeći da je do sada ročište otkazivano nekoliko puta. Predložio je da se, ukoliko se dokaže da Lukić ima zdravstvenih problema, postupak razdvoji.

Dodikova obrana potom je zatražila njegovo izuzeće navodeći da je Strika pristran i da je upravo zahtjev razdvajanje postupka za njih dokaz da je, kako kažu, ovo suđenje pokušaj eliminiranja Dodika iz političkog života.

Tražili su izuzeće sedam sudaca Vanraspravnog kaznenog vijeća, Apelacijskog odjela Suda BiH i izvjestitelja u slučaju Dodik. Smatraju ih, kako kažu, odgovornim što se žalbe i zahtjevi Dodika nisu razmatrali na "ispravan način".

Dodik je rekao nakon novog otkazivanja ročišta u Sudu BiH da je sudac bez ikakvog razloga podijelio postupak protiv njega i Lukića i pokazao "da je cilj eliminacija predsjednika RS iz političkog života."

Dodik se obratio sucu

''Još se jednom pokazalo da su Sud i Tužiteljstvo politički instruirani, da ne smiju mrdnuti bez stranaca. Ovo je čisti politički proces kome ne pomažu pravne činjenice'', rekao je Dodik.

Kaže da u optužnici piše "da je optužen jer je poštovao Ustav RS."

''Po prvi put sam se obratio sucu i da mu kažem da je Ustav RS usuglašen s Ustavom BiH i Daytonom. Nigdje ne piše da se Ustav RS prilagodi lažnom visokom predstavniku. Sporno je, pored toga, da su tužitelji prihvatili tako nešto. Očekujem da će biti oslobađajuća presuda. Tužit ću tada BiH zbog štete koja je načinjena bilo kome od nas. Vjerujem da će BiH morati da plati visoku kaznu za nesposobne i aljkave tužioce. Negdje u mojoj percepciji je da bi ovaj sudac mogao biti nepristran. Ali i on je pod pritiskom'', rekao je i dodao kako ''po ovom osnovu neće sigurno završiti u zatvoru''.

Glavni pretres odgođen za 30. siječanj.

Kopirati
Drag cursor here to close