Konfuziji u BiH

Dodik pisao međunarodnim predstavnicima: Ne postoji Dan neovisnosti BiH

Dodik je u pismu naveo da Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine "ne postoji", te još jednom iznio stav da 1. ožujak "nije državni praznik".
Vijesti / Politika | 28. 02. 2020. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo veleposlanicima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditiranim u našoj zemlji u kojem navodi da u "BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi s tim pitanjem".

Dodik je u pismu naveo da Dan neovisnosti  Bosne i Hercegovine "ne postoji", te još jednom iznio stav da 1. ožujak "nije državni praznik". Poručio je veleposlanicima i predstavnicima međunarodne zajednice da ih političari iz Federacije BiH "godinama obmanjuju.

"Obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u ionako podijeljenoj zemlji kakva je BiH", kazao je Dodik.

Naveo je da njihovo eventualno prisustvo ili prisustvo predstavnika veleposlanstava na čijem su čelu bilo kakvim obilježavanjima koja imaju veze sa 1. ožujkom, "predstavlja ignoriranje službenih stavova BiH i grubo miješanje u neriješena unutarnja pitanja u BiH".

"Prihvaćam činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje nacionalne praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao 'državni praznici BiH' i da se za njihovo obilježavanje koriste institucije BiH, kao što su Predsjedništvo, Parlament ili Vijeće ministara, predstavlja najgrublju zlouporabu tih institucija", ukazao je Dodik.

On je naveo da na sinoćnjem prijemu, kojeg su u Predsjedništvu BiH organizirali Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom Dana neovisnosti BiH, nije bilo predstavnika srpskog naroda niti predstavnika entiteta Republika Srpska u institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

"Vašim prisustvom na takvim obilježavanjima svrstavate se na jednu stranu i na taj način ste politički zloupotrebljeni", naveo je Dodik.

Zakonom o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 1. ožujak Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine praznik i na taj dan državni organi, poduzeća i druge pravne osobe ne rade.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je svojom presudom da je 1. ožujak Dan neovisnosti BiH dok se to ne promijeni, kazao je  visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je prisustvovao svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH organiziranom povodom proslave 28. godišnjice od kada je BiH stekla neovisnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close