Opomena

Upozorenja međunarodne zajednice: Vi ste predstavnici države BiH, ne RS

Na adrese sudionika ovog sastanka stiglo je pismo koje potpisuju veleposlanici EU-a u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH veleposlanik Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Veleposlanika SAD-a u Sarajevu Ellen Germain.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2020. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički predstavnici entiteta Republika Srpska koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine nedavno su se sastali u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu na, kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao, radno-konsultativnom sastanku na kojem su prisustvovali predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, Središnjeg izbornog povjerenstva i drugi, N1.

Na adrese sudionika ovog sastanka stiglo je pismo koje potpisuju veleposlanici EU-a u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH veleposlanik Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Veleposlanika SAD-a u Sarajevu Ellen Germain.

Sudionici sastanka su u pismu opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti neovisni od političkog utjecaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu dovesti u pitanje njihovu neovisnost. 

U pismu se također ističe da je neprihvatljivo i za Bosnu i Hercegovinu i za njen europski put da su sudjelovali na političkom sastanku koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu neovisnost i nepristrasnost.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ranije je ocijenio da se skup koji je organizirao Milorad Dodik 20. veljače u administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a kojemu su prisustvovali dužnosnici s državnog nivoa, "de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama".

Inzko je ocijenio da je prisustvo na tom sastanku neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na sudjelovanje u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou.

"Ono također ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i osobni integritet sudionika i percepciju neovisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici neovisnih institucija zakonski su obvezni da osiguraju neovisnost tih institucija od političkog utjecaja i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njezinu neovisnost", naveo je visoki predstavnik u prioppćenju za javnost.

Podsjetio je da državni dužnosnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani s teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu s Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni dužnosnici, kako kaže, vrše svoje dužnosti u skladu s Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

"Ponovio bih još jednom da državni dužnosnik koji su prisustvovali skupu održanom 20. veljače 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni dužnosnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja", kazao je Inzko, prenosi.

Kopirati
Drag cursor here to close