Višković potvrdio

Dodik: U novoj Vladi RS deset ministara iz SNSD-a

"Učinit ćemo sve da narodu RS-a, pa i onima koji nisu glasali za nas vratimo našom aktivnošću da se nosimo s izazovima u budućnosti", poručio je Milorad Dodik.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2022. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik SNSD-a i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da se broj ministara u Vladi RS-a obračunava na osnovi postotka koliko stranka ima zastupnika te da bi prema toj računici ova stranka trebala da ima deset ministara.

Dodik je održao konzultacije s mandatarom za sastav nove Vlade Radovanom Viškovićem istaknuo da će to biti i poštovano, prenosi "Avaz". 

"Mi smo spremni da uz neke male korekcije vidimo s koalicijskim partnerima i nekim drugim koji bi ušli u Vladu da to bude na toj kvoti koju ima SNSD. Dakle, ono što su naši koalicijski partneri primarno dobili kroz raspodjelu, gdje su sudionici u stopi od 100 posto, to će im se garantirati. I tako ćemo modelirati sam izbor Vlade", istaknuo je Dodik, prenosi RTRS.

Naime, Dodik je dodao da je bilo govora i o programu buduće Vlade RS.

"Mi ćemo s našim koalicijskim partnerima, usvojiti stopu udjela u okviru vlasti, odnosno parlamenta osigurati njihovu vidljivost u Vladi, ali i da očuvamo da SNSD kao nositelj koalicijskog kapaciteta i nositelj kretanja u RS, pa i BiH na najbolji mogući način ima propusne kanale utjecaja koji bi osigurali provođenje naših programa", izjavio je čelnik SNSD-a.

Dodik smatra da će ovo biti vlada programskoga kontinuiteta.

"Ranije smo čuvali stabilnost RS-a, reagirali i rješavali izazove koji se događaju, vodili politiku očuvanja RS na nivou BiH, pa i tešku političku borbu s međunarodnim faktorom, svakako će ostati mjera našeg rada i ubuduće. Mi već imamo jedan širi dogovor s koalicijskim partnerima, njihovom udjelu i vidljivosti. Ostaje na mandataru da to izbalansira. SNSD ulazi sa značajnom odgovornošću koju nam je dao narod. Učinit ćemo sve da narodu RS-a, pa i onima koji nisu glasali za nas vratimo našom aktivnošću da se nosimo s izazovima u budućnosti", poručio je Milorad Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close