Idemo u EU

Dodik nakon sastanka sa Varhelyijem: Očekujemo kandidatski status u prosincu

Istaknuo je da je s Varhelyjem razgovarao o svim reformama koje je neophodno provesti, između ostalih i o potrebi usvajanja strategije o upravljanju migracijama i azilu, stavljanju u funkciju kontakt točke za suradnju s Europolom
Vijesti / Politika | 29. 11. 2022. u 16:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sastao se danas u Istočnom Sarajevu s europskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Dodik je nakon sastanka naglasio da mu je bilo važno da komesaru Varhelyiju kaže da mu je čudno da BiH ima kandidatski status, a da se ujedno zadržava "lažni visoki predstavnik koji nema nikakve moći i koji glumi nekoga tko nije".

"Imamo i suce Ustavnog suda koji su stranci, ali njima je sada najvažnije da BiH dobije kandidatski status", kazao je Dodik.

Istaknuo je da je s Varhelyijem razgovarao o svim reformama koje je neophodno provesti, između ostalih i o potrebi usvajanja strategije o upravljanju migracijama i azilu, stavljanju u funkciju kontakt tačke za suradnju s Europolom, kao i o drugim važnim pitanjima.

U izjavi medijima osvrnuo se i na formiranje državne vlasti, te naglasio da je zainteresiran da dobije ministra vanjskih poslova.

"Ministar vanjskih poslova do sada je bio iz bošnjačkog naroda, predsjedavajući Vijeća ministara je iz hrvatskog naroda, tako da bi jedan od značajnih resora trebalo da pripadne nama. Ako sve bude u dobroj atmosferi mislim da tu neće biti problema", rekao je Dodik.

Kazao je i kako je upućen u detalje sporazuma koji su danas potpisali "Osmorka" i HDZ BiH te se nada budućoj suradnji na državnom nivou s ovim partnerima. Ističe da SNSD nije razgovarao s "Osmorkom", ali da će pokušati razgovarati o europskom putu i deblokadi projekata "iako Osmorka i opozicija u RS-u očigledno razgovaraju".

"Nisu se uspjeli dogovoriti, a onda su poletjeli da krive nas iz SNSD-a. Svođenje toga na pitanje Milorada Dodika je pogrešno. Ako imamo dogovor, onda idemo brzo, ako nemamo ne idemo nikako", dodao je Dodik.

Nemaju namjeru, kako kaže, potpisivati sporazume već postići dogovor.

Kopirati
Drag cursor here to close