Ozbiljne riječi

Dodika nazvali Hitlerom

"Ne možemo imati i mir u Bosni i Hercegovini i Milorada Dodika. Bosna i Hercegovina ne smije više biti taoc tog čovjeka", kazali su iz Bosanske akademije znanosti i umjetnosti 'Kulin ban'.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2021. u 21:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Bosanske akademije znanosti i umjetnosti 'Kulin ban' apeliraju da visoki predstavnik, predstavnici zemalja članica Daytonskog mirovnog sporazuma, međunarodna zajednica, a prije svih Ujedinjenih naroda i Europska unija moraju zaustaviti Hitlera iz Laktaša tako što će se Milorad Dodik kao predstavnik neonacizma hitno suspendirati iz politike do kraja života, a time dati i signal upozorenja njegovim istomišljenicima, priopćeno je iz Bosanske akademije znanosti i umjetnosti 'Kulin ban'.

Kako se navodi u priopćenju, oni pozivaju sve političke predstavnike da dignu glas protiv "bezobraznog urušavanja BiH".

Udar na ustavni poredak

"Od Daytona koji je zaustavio rat, ali svojim rješenjima nije donio kvalitetan i održiv mir BiH je u najvećoj opasnosti. Ista ona politika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koja je dovela do rata u BiH i zbog koje je ovaj kormilarski dvojac pravosnažno presuđen na doživotnu kaznu zatvora te gotovo cijeli politički i vojni vrh presuđen na kazne dugogodišnjeg zatvora za brojne ratne zločine uključujući i genocid u i oko Srebrenice, danas je na sceni oličena u političkoj aktivnosti Milorada Dodika i njegovih pristalica", naglasili su iz Akademije u priopćenju.

Pročitajte još

Kako navode Daytonski sporazum nije omogućio razvoj BiH. 

"Ali, taj sporazum sa svojim rješenjima nije omogućio razvoj BiH kao normalne i funkcionalne države. Istim osnim snagama koji ratom nisu uspjeli razbiti BiH omogućio je da to u miru rade destabilizirajući BiH na svakom koraku. Najava Milorada Dodika da će ukinuti suglasnost na formiranje Oružanih snaga BiH i na formiranje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća te da će sve ono što su visoki predstavnici dali u nadležnost BiH vratiti u nadležnost entitetu Republika Srpska je do sada najozbiljniji udar na ustavni poredak BiH koji se ne smije dozvoliti", istaknuli su.

"Politička štetočina"

Tvrde da je visoki predstavnik osoba koja može dati tumačenje, što je to potrebno dati u nadležnost BiH da bi se ispunio sadržaj ove odredbe te da je visoki predstavnik je ustanovljen Aneksom 10, gdje jasno i nedvosmisleno stoji da je on konačni tumač civilnog dijela Daytonskog sporazuma, dakle svega osim Aneksa 1 koji se odnosi na vojnu implementaciju.

"Milorad Dodik hoće da ukine te nadležnosti, na koje je pored ostalog dana i suglasnost Republike Srpske ponašajući se kao da ova izuzetno bitna ustavna odredba o dodatnim nadležnostima koja čini slovo Daytona ne postoji. Izjava Dodika da će u Narodnoj skupštini Republike srpske pokrenuti vraćanje svih nadležnosti koje su visoki predstavnici prenijeli na BiH, a oni su to uradili koristeći ustavnu odredbu o dodatnim nadležnostima te da će se se u slučaju da u tome budu spriječeni aktivirati priča o mirnoj disoluciji što je ustvari naziv za raspad BiH, odnosno za izlazak RS-a iz BiH je najava državnog udara", kazali su.

Tvrde sa se "ne može se više čekati i dozvoliti da jedna politička štetočina kao što je Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu uvede u novi rat".

"Ne možemo imati i mir u Bosni i Hercegovini i Milorada Dodika. Bosna i Hercegovina ne smije više biti taoc tog čovjeka", kazali su iz Bosanske akademije znanosti i umjetnosti 'Kulin ban'.

Kopirati
Drag cursor here to close