Osudio "zloupotrebu izbora"

Dodik zauzeo stranu: RS poštuje politiku 'jedne Kine'

"Rezultat izbora na Tajvanu pokazuje veličinu Kine koja je dopustila demokratske izbore na tom dijelu svog neotuđivog teritorija", napisao je Dodik.
Vijesti / Politika | 14. 01. 2024. u 13:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Republika Srpska poštuje politiku 'jedne Kine' i osuđuje svaki pokušaj zlouporabe rezultata izbora na Tajvanu", naveo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom profilu na društvenoj mreži "X".

Tajvanska vladajuća Demokratska progresivna stranka ostvarila je povijesnu, treću uzastopnu pobjedu na predsjedničkim izborima.

Otvorena prepucavanja

"Rezultat izbora na Tajvanu pokazuje veličinu Kine koja je dopustila demokratske izbore na tom dijelu svog neotuđivog teritorija", napisao je Dodik.

Lai Ching-te, aktualni potpredsjednik Tajvana, proglasio je pobjedu, dok su njegova dva glavna oporbena protivnika priznala poraz.

Novoizabranopg predsjednika otvoreno preziru čelnici Komunističke partije Kine.

Kineska vladajuća Komunistička partija smatra Tajvan dijelom svog teritorija iako ga nikad nije kontrolirala.

Tajvan je u nedjelju pozvao Kinu da "poštuje rezultate predsjedničkih izbora" i rekao da će se braniti od prijetnji za ponovnim ujedinjenjem.

"Ministarstvo vanjskih poslova poziva vlasti u Pekingu da poštuju rezultate izbora, suoče se sa stvarnošću i odustanu od represije na Tajvan", navodi se u priopćenju tajvanskog ministarstva.

"Tajvan je dio Kine" 

Tvrdeći da je primilo čestitke od "više od 50 zemalja, uključujući 12 diplomatskih saveznika", ministarstvo je osudilo "apsurdne i pogrešne komentare" kineskih vlasti, prenosi Hina.

Istovremeno je kinesko veleposlanstvo u Japanu izrazilo "odlučno protivljenje" izjavi japanske ministrice vanjskih poslova Yoko Kamikawe kojom je čestitala novoizabranom predsjedniku Tajvana Laiju Ching-teju.

Kao odgovor, kinesko veleposlanstvo u Japanu, bez spominjanja Laija ili priznavanja njegove pobjede, opisalo je Kamikawine komentare kao "ozbiljno miješanje u unutarnje stvari Kine", navodi se u izjavi objavljenoj na službenom računu veleposlanstva na WeChatu.

Ranije danas glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je objavio na mreži X:

"Kakve god bile promjene koje su se dogodile na Tajvanu, temeljna činjenica da je samo jedna Kina na svijetu i da je Tajvan dio te Kine neće se promijeniti".

Kopirati
Drag cursor here to close