Taiwan se priprema za blackout ako Kina napadne
Zamjenik ministra digitalnih poslova Tajvana navodi da je prekid komunikacijskih kabela zemlje najgori mogući scenarij.

Taiwan se priprema za blackout ako Kina napadne

Vijesti / Svijet | 09. 01. 2024. u 14:08 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video: Taiwan Preps for Comms Blackout if China Invades

Tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng je rekao kako se njegova zemlja već priprema za kinesku invaziju.

"Mi izgrađujemo naš arsenal i pripremamo se za rat prema našem vlastitom planu", rekao je zakonodavcima.

Zamjenik ministra gospodarstva Chen Chern-chyi izjavio je novinarima da vlada već mjesečno vodi inventuru ključnih zaliha hrane i energije.

Državna tvrtka Taipower i državna rafinerija CPC Corp već su pripremljeni za osiguranje energetskih zaliha, rekao je Chen.

"Želimo osigurati određeno razdoblje zaliha u Tajvanu, uključujući hranu, kritične zalihe, minerale, kemikalije i, naravno, energiju", rekao je.

Prema nedavnom članku bivšeg analitičara CIA-e Johna Culvera, Kina bi mogla izvršiti invaziju već 2024., ali neki procjenjuju da je vjerojatnije 2027.



No bit će jasnih znakova da se rat približava, napisao je Culver u članku za Carnegie Endowment for International Peace, navodeći zaustavljenu demobilizaciju i redovite vježbe, izgradnju poljskih bolnica i propagandne vježbe usmjerene na pripremu opće populacije za posljedice vojnog sukoba.

"Ako Kina odluči voditi rat zbog izbora oko Tajvana, strateško iznenađenje bit će žrtva same opsežnosti poduzimanja", napisao je Culver. "Čak i ako bi se Xi možda odlučio za brzu kampanju i nadao se da će volja Tajvana za borbu brzo slomiti, katastrofalna invazija Rusije na Ukrajinu vjerojatno je potaknula veću opreznost u Pekingu."

"Svaka invazija Tajvana neće biti tajna mjesecima prije pokretanja neprijateljstava iz Pekinga. To bi bilo nacionalno poduzimanje cijelog režima za rat koji potencijalno može trajati godinama", dodao je.

Chao Chun-shan, stručnjak za Kinu na Tajvanskom sveučilištu Tamkang, rekao je da je invazija gotovo sigurno na dnevnom redu KPK-a.

"Već su to sigurno stavili na dnevni red", rekao je Chao za RFA. "Jednostavno ne znamo, hoće li to biti u kratkom, srednjem ili dugom roku."

No, suglasan je da postoje upitnici oko sposobnosti PLAs za izvođenje masivne amfibijske invazije.

"Mnogi tvrde da je KPK, posebno mornarica, ravnopravna s Sjedinjenim Državama, ali mislim da je vojna snaga KPK-a i dalje daleko iza američke", rekao je Chao.

"Nakon 2027., veća je vjerojatnost da će se voditi ovaj rat."

Lin Po-chou, stručnjak za kinesku vojsku u Institutu za nacionalnu obranu i sigurnost Tajvana, rekao je da još nije jasno koliko bi vojne podrške SAD mogao pružiti Tajvanu u slučaju kineske invazije.

"Ako će to biti saveznička operacija, bit će potrebno puno koordinacije i vježbi unaprijed", rekao je Lin za RFA.

Foto: MailOnline

"Nedavno su se pojavile informacije da se SAD planira opskrbiti oružjem u Tajvanu. Tako da još uvijek nije jasno koji će oblik te tako nazvane pomoći biti."

Šef CIA-e Bill Burns rekao je CBS Newsu kako bi zbivanja u Ukrajini mogla promijeniti strategiju predsjednika KPK-a Xija Jinpinga prema Tajvanu.

"Mislim da predsjednik Xi prati ono što se događa u Ukrajini poput sokola", rekao je mreži. "Mislim da je donekle oprezan zbog lošeg performansa ruske vojske."

"Ta kineska vodstva također gledaju što se događa kada izvedete invaziju, i narod koji se invaziji odupire hrabro i uporno."

Kopirati
Drag cursor here to close