Još malo o Schmidtu

Crnadak: Sa Schmidtom smo se trebali sastati u kafani

Prema riječima Crnatka, nije točna konstatacija da ne postoji alternativa Miloradu Dodiku i vladajućem režimu u RS.
Vijesti / Politika | 13. 09. 2023. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igor Crnadak za N1 u emisiji Dan uživo otkrio je kako je trebalo doći do susreta predstavnika opozicijskih stranaka iz RS i Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Objasnio je da je zapravo prvobitno trebalo doći do šireg sastanka koji je predviđen u institucijama ovog bh. entiteta, a koji se na kraju, kako je rekao, sveo na poziv u kafanu.

"Ideja ovog sastanaka barem što se tiče PDP-a prvi put se pojavila prije vikenda u četvrtak ili petak. Mi smo tada dobili informaciju da postoji želja da se organizira sastanak na kojem, neću govoriti imena i navoditi zemlje, to bi bilo previše, na kojem je trebalo da bude nekoliko veleposlanika, uključujući nekoliko najmoćnijih zemalja Europske unije. Na tom sastanku je trebao prisustvovati visoki predstavnik Christian Schmidt i sastanak je trebao biti održan u jednoj od institucija RS u Banjaluci. Odjednom u ponedjeljak imamo poziv gdje se kaže nema veleposlanika, samo će se pojaviti Schmidt i nije u instituciji RS nego u kafani", naveo je Crnadak.

Prema riječima Crnatka, nije točna konstatacija da ne postoji alternativa Miloradu Dodiku i vladajućem režimu u RS.

"Mnogo ima nas u opoziciji koji, točno je držimo do RS i nikada nećemo dozvoliti da po pitanju nadležnosti, imovine, institucija, teritorije da popuštamo to neće dozvoliti, ali da hoćemo da radimo drugačije, da ne pravimo krize, da vodimo RS u izolaciju, da vodimo RS u siromaštvo, naravno da postoji alternativa", kazao je on.

Također, Crnadak je podsjetio i na ranije donesene zaključke Narodne skupštine RS iz 2021. godine koje su potpisali svi politički akteri iz RS a koje, kako navodi, svakodnevno krši Milorad Dodik i vladajući režim u ovom bh, entitetu.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt laže kada govori o tome da je jučer bilo planirano postavljanje barikada prilikom njegove posjete Banja Luci.

"Niti je bilo pripremljenih ni stavljenih barikada. Uostalom u RS je sloboda kretanja za razliku od FBiH normalna stvar, a policija štiti sve građane i strance. Laži su posebno opasne kad su očigledne jer su najave novih problema. Jedino ako su psihogeno opravdane onda su manje opasne, ali ne i bezopasne", poručio je Stevandić.

Kopirati
Drag cursor here to close