O ratu u Ukrajini

Orban: Ukrajina jedva preživljava

"Koliko dugo možemo izdržati kada je europsko gospodarstvo u problemima i ne vidimo kraj ratu? Već smo dali više od 70 milijardi eura, ali ne možemo vidjeti kako je to potrošeno. Računi nisu napravljeni".
Vijesti / Svijet | 28. 07. 2023. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban je u intervjuu za javni radio poručio da se rat u Ukrajini ne može riješiti na bojnom polju, nego samo diplomacijom i razgovorima. Smatra da bi prvi korak trebao biti trenutni prekid vatre. Dodao je da Mađarska mora biti ustrajna u zalaganju za mir, prenosi Daily News Hungary.

"Ako nas izbace kroz prozor, moramo se vratiti kroz vrata, a ako nas izguraju kroz vrata, moramo se vratiti kroz prozor", naglasio je. Tvrdi kako je rat bio jako skup te da je Ukrajina ostala bez novca i jedva preživljava. Vjeruje da je ukrajinska vojska operativna isključivo zahvaljujući zapadnom novcu.

"Već smo dali više od 70 milijardi eura"

"Postoje dva pitanja: jedno se tiče odluke predsjednika Sjedinjenih Država o tome koliko će dugo trošiti milijarde ovdje u istočnoj Europi, a drugo je koliko dugo Europa može izdržati", rekao je. Napomenuo je da Europska unija može generirati novac ako države članice "bace svoj novac u zajedničke blagajne".

"Koliko dugo možemo izdržati kada je europsko gospodarstvo u problemima i ne vidimo kraj ratu? Već smo dali više od 70 milijardi eura, ali ne možemo vidjeti kako je to potrošeno. Računi nisu napravljeni", istaknuo je Orbán. Ponovio je da rat u Ukrajini opterećuje svjetsko gospodarstvo.

"Zatvorenost i izolacija su sve prisutniji"

Uvjeren je da globalne gospodarske trendove sve više karakteriziraju zatvorenost, izolacija i "neka vrsta getoizacije". Mađarski premijer umjesto toga predlaže povezivanje, suradnju i podjelu rada kao pretpostavke bolje proizvodnje i gospodarskog rasta.

Zaključio je da je Mađarska konačno postala konkurentna upravo prije izbijanja rata koji je od tada zamaglio cijeli sustav globalnih gospodarskih veza i poslužio kao izgovor za prekid odnosa o kojima ovisi dobrobit desetaka milijuna zemalja i ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close