Ali rata neće biti

Dodik tvrdi da SDA okuplja svoje ratne veterane

Prema njegovim riječima, ovdje se radi o političkom nastojanju muslimanskog nacionalizma, oličenog u SDA, da ''okuplja sve njihove političke stranke, bez obzira je li to desnica, centar ili ljevica…''
Vijesti / Politika | 13. 02. 2022. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je kako na ovim prostorima neće biti nikakvog rata, mada je poznato da SDA okuplja svoje ratne veterane, pokušava ih mobilizirati i organizirati u nekoj zabludnoj priči o tome da će eventualno nešto trebati.

"Okupljanje u Bužimu očigledno da više nije spontano ili neka puka reakcija na nešto. To je nešto što je organizirano, to je neka podmukla aktivnost koja je očigledno na prostoru čitave Federacije BiH", rekao je Dodik danas novinarima u Bistrici kod Banja Luke.

Ideja o državi

Prema njegovim riječima, ovdje se radi o političkom nastojanju muslimanskog nacionalizma, oličenog u SDA, da ''okuplja sve njihove političke stranke, bez obzira je li to desnica, centar ili ljevica, koji nastoje promovirati ključnu ideju o jednoj državi za jedan narod - BiH samo za muslimane'', prenosi Srna.

Dodik kaže da zato ova priča o građanskom uređenju nije uopće bezazlena, jer bi po principu takvog uređenja Srbi bili svedeni ovdje na građansku manjinu koja bi navodno trebala imati neka svoja prava.

"Republika Srpska je suverena, vlasništvo Srba ovdje i drugih ljudi koji tu žive. Većinom su tu Srbi i mi ne želimo da izgubimo naš status, ne želimo da izgubimo naše političke instrumente da se borimo za očuvanje i razvoj Republike Srpske", istakao je Dodik.

Komentirajući kako nema reagiranja međunarodne zajednice na okupljanja i provokacije u Bužimu, Dodik je rekao da je ''međunarodna zajednica ovdje na fonu muslimanskog ekstremizma''.

Manjine

"Htjela ili ne, ono što čini administracija SAD ili briselska, oni naravno imaju svoja objašnjenja za to, ali stvarajući priču o centralnoj Bosni, stvaraju unitarnu državu koja bi trebala biti država za jedan narod i za jednu većinu", istaknuo je Dodik.

Dodik kaže da su mu to rekli kada je jednom bio u State Departmentu s tadašnjim zamjenikom državnog tajnika, što je jedna od tri ili četiri najvažnije funkcije u Americi.

"Poručio mi je da se ja moram naviknuti da BiH ima većinski narod koji se zove Bošnjaci, muslimani, i da oni imaju pravo na tu zemlju, a da će on nama jamčiti manjine", navodi Dodik.

Dodik je naglasio da upravo zato i traje borba ovdje svih ovih 20 godina i da je važno da predstavnici Republike Srpske budu okupljeni, da Srpska pokaže svoju volju tijekom svakih izbora.

"Ovo je učinila propaganda, prije svega zapadna, kako su izbori nekakvo davanje. Ne, izbori su uvijek očuvanje Republike Srpske. Da nije bilo volje naroda, ova republika davno ne bi postojala", poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close