Stav RS-a

Dodik: Srpska nije napisala nijedan "non-paper"

"Mi nismo pisali non papere, neke od njih nismo ni pročitali", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2021. u 07:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska nije napisala nijedan "non-paper", neke od njih nije ni pročitala, te da umjesto toga treba da razgovaraju relevantni faktori, legitimni predstavnici država na ovim prostorima.

Dodik je ocijenio i da su "non-paperi" uobičajna priča, te da su u vrijeme virusa korona i uglavnom online komunikacija na međunarodnom nivou postali atraktivni.

"Mi nismo pisali non papere, neke od njih nismo ni pročitali", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Dodik je istaknuo da umjesto toga trebaju razgovarati releventni faktori, legitimni predstavnici država na ovim prostorima, a to su u BiH dva entiteta i tri naroda, kao i da srpski nacionalni interesi moraju jače da se ističu.

Dodik je rekao da na ovim prostorima egzistiraju i bošnjački i albanski i crnogorski nacionalni interes, ali da samo smeta srpski nacionalni interes.

"Ako njega spomenete, odmah ste remetilački faktor, ne samo na Balkanu nego i šire", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara zbog čega stalno povezuje Republiku Srpsku i Kosovo, Dodik je rekao da je činjenica da je gotov identična situacija sa Kosovom i pozicijom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, to postoji bez obzira što Zapad pokušava da zabrani da se to pitanje uopće postavi i što smatra da to pitanje kao takvo i ne postoji.

"Naprosto, povijesno situacija je identična, priznali su Kosovo kao neku državu i onda se postavlja pitanje zašto ne priznaju Republiku Srpsku", naglasio je Dodik.

On je upitao i da li to znači da su ljudi u Republici Srpskoj "manje vrijedni i da to ne zaslužuju" ili da li su Srbi glupi i ne mogu da imaju državu, a "Šiptari prosvećeni i mogu da budu država".

Kopirati
Drag cursor here to close