Negiranje

Dodik: RS trajno odbacuje kvalifikaciju genocida u Srebrenici

Termin genocid u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u razdoblju ne postoji, ali postoji podatak da je u Srebrenici stradalo, kako se tvrdi, najviše 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2021. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na razini države još nema Zakona o negiranju genocida. Međutim, entitet Republika Srpska kontinuirano radi na promociji negiranja genocida i svih onih koji veličaju ratne zločince. U Banja Luci je entitetska vlada primila Izvještaj samozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Komisija tvrdi da je na ovom prostoru stradalo najviše 3.500 Bošnjaka.

Najveći zločin na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata - dokazani, presuđeni genocid u Srebrenici - vlasti entiteta Republika Srpska kontinuirano negiraju. Jučer nastavak i to kroz Izvještaj Međunarodne komisije, napisan na tisuće strana. Termin genocid u Izvještaju ne postoji, ali postoji podatak da je u Srebrenici stradalo, kako se tvrdi, najviše 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba.

Ove podatke predstavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Za njega je ovo jedan od najvažnijih dokumenata jer su, kako kaže, događaji u Srebrenici predstavljeni spekulativno.

''Najvažnija stvar ovog izvještaja jeste činjenica da se na događaje u Srebrenici ne može primijeniti termin genocid i da to ova komisija odbacuje jer smatra da nema elemenata po važećim kvalifikacijama'', rekao je Dodik.

Kvalifikacija genocida  je dio sotonizacije Srba, ističe Dodik i poručuje kako SAD kao ni Velika Britanija nemaju rezoluciju o zabrani negiranja genocida, a to se pokušava nametnuti zemljama Zapadnog Balkana.

''Meni je drago što Republika Srpska stoji čvrsto na stanovišnu da trajno odbaci bilo kakvu kvalifikaciju te vrste. Nije ovdje počinjen genocid, ne možete od nas to očekivati da priznamo, a da je, naravno, sve to točno ne bi morali Srbe nagoniti na to. Srbi su narod koji ima odgovornost i to bi priznali da se dogodilo, dodao je Dodik.

''Kada se upoznate sa sadržajem ovog dokumenta vidjet ćete i sami pod kakvim okolnostima se kreirala, pod znacima navoda, istina oko tih događanjima. Ovo nije izvještaj koji ide na štetu bilo kojeg naroda. Ovaj izvještaj treba da donese pomirenje u koje se, pod znacima navoda, svi kunu u Bosni i Hercegovini'', kazao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a (SNSD).

U radu smo se rukovodili pravdom, istinom i činjenicama, kaže izraelski povjesničar koji je na čelu ove međunarodne komisije.

''Nalazi ovog Izvještaja su usmjereni, prije svega, prema pomirenju, prema istini, prema činjenicama u cilju mira prema svim narodima'', izjavio je Gideon Greif, predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u razdoblju 1992-1995.

Revizionistički narativi su sve jači dok institucionalizacije poštivanja nespornih, dokazanih, sudski utvrđenih činjenica još nema. Ni kultura sjećanja u našem društvu, nema svoju suštinu. Ne služi sjećanju na žrtve već po dobro poznatom receptu, koristi se za političke igre. Upravo zbog takvih prljavih igara ni mrtvi nemaju mira.

A istina je samo jedna i to utvrđena sudskim presudama. U Srebrenici je počinjen genocid. Milorad Dodik danas niječe genocid u Srebrenici. Njegovo mišljenje nije uvijek bilo takvo. Podsjećamo na njegov stav prije nego što je postao dio vlasti:

Video: Milorad Dodik priznaje genocid u Srebrenici
Kopirati
Drag cursor here to close