Ni pod kojim uvjetom

Dodik odlučno: RS neće ratovati

"RS ima pravo na vojsku po Ustavu i Daytonskom sporazumu, ima pravo na sud i tužiteljstvo, ima pravo da ima nadležnost nad fiskalnim sustavom u BiH i sve je to funkcioniralo do 2006.", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2021. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik organizirao je pres-konferenciju na kojoj je govorio o detaljima sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i izvršnim direktorom za Zapadnu Europu, Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove Markom Makovecem te je rekao kako taj sastanak "nije dao poseban rezultat".

"Ipak, sastanak je bio prilika da se razjasne neka pitanja koja pokušavaju da se nametnu kao opća u BiH", rekao je.

Sastanak ne znači ništa

Član Predsjedništva BiH Dodik je komentirao i sastanak političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji su istaklnuli da osuđuju radnje koje je poduzela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a koje ozbiljno podrivaju Daytonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regiji, prenosi N1

Dodik je upitao "tko je ovlastio tu grupu zemalja da to radi", zbog toga što u tome sastavu nema Rusije, te po njegovom mišljenju, to tijelo nije "ni obavezujuće niti legalno" da bi se bavili Bosnom i Hercegovinom.

"Ovaj sastanak PIC-a ništa ne znači", izjavio je Dodik te ponovio da za njega visoki predstavnik ne postoji te da samim tim, kako je naveo, po njemu, ne postoji ni OHR.

"Na današnjim sastancima je rečeno da su svjesni da postoji kriza i da je problem u domaćim političarima, a ima i onih da je na stranama međunarodnih medijatora", kazao je Dodik.

Govoreći o osnovnom pitanju na sastanku, odnosno funkcioniranju institucija BiH, Dodik je izjavio da je i dalje na snazi "snažna odluka RS da ne sudjeluje" sve dok se ne povuče odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida.

Spreman razgovarati

"Ta odluka se mora povući prije nego se bilo što riješi", izjavio je.

Rekao je da se u BiH može razgovarati o temi genocida i Inzkovom zakonu te da se mogu donijeti neka rješenja. Rekao je i da je o njegovom mišljenju u vezi s genocidom i Zakon o zabrani negiranja genocida upoznao i današnje goste na sastanku.

"Ovo su političke inicijative – da se povuče suglasnost s vojske, VSTV-a indirektnih poreza – to nisu ratne inicijative, RS neće ratovati ni u kakvim okolnostima. Ako bi neko i oružano napao RS, mi ćemo se boriti političkim sredstvima. RS ima načina da obrani sebe, da ojača svoju poziciju. Žao mi je što se neki u RS utrkuju da budu veći od ovih iz Federacije", istaknuo je te se ponovo pozvao da ono što rade u RS, rade u 'skladu s Ustavom'.

"RS ima pravo na vojsku po Ustavu i Daytonskom sporazumu, ima pravo na sud i tužiteljstvo, ima pravo da ima nadležnost nad fiskalnim sustavom u BiH i sve je to funkcioniralo do 2006. – bila je vojska, indirektni porezi, a onda je arogancijom visokih predstavnika sve ukinuto i prebačeno gore", rekao je.

Ponovio je da će povući suglasnost u tri oblasti u NSRS te se uputiti u "normativno uređenje svih oblasti" te naglasio da "odbacuje špekulacije da se radi o ratnoj ili bilo kojoj drugoj opciji".

Kopirati
Drag cursor here to close