Uoči sastanka u Sarajevu

Dodik: RS može istrpiti određene promjene za izbor člana Predsjedništva BiH

Dodik je dodao i da američki veleposlanik u BiH Michael Murphy pokušava, kako je rekao Dodik, da razvali unutarnji dogovor u BiH.
Vijesti / Politika | 28. 01. 2024. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je da je stav u RS da može da istrpi određene promjene za izbor člana Predsjedništva BiH, tako da Republika Srpska bira Srbina ili predstavnike konstitutivnih i ostalih naroda, piše N1.

''To omogućava da se svi mogu kandidirati što je ključno pitanje tih reformi, a isto tako treba urediti i u Federaciji BiH'' napisao je Dodik na društvenim mrežama u osvrtu na protekli tjedan.

Dodao je da američki veleposlanik u BiH Michael Murphy pokušava, kako je rekao Dodik, da razvali unutarnji dogovor u BiH i u javnim nastupima traži da se razgovara o promjeni Ustava BiH kako bi došlo do izmjena u Izbornom zakonu.

Inače, stranke ''Trojke'' sazvale su za sutra u Sarajevu, sastanak predstavnika svih parlamentarnih političkih stranaka, uključujući i oporbene, na državnoj razini radi razgovora o izmjenama Ustava BiH.

Sastanak će biti održan u Parlamentarnoj skupštini BiH, a poziv su već odbili SDA, SDS, PDP, DF, NES i Stranka za BiH. SNSD, DEMOS i Ujedinjena Srpska odredili su predstavnike. Iz HDZ-a i SNSD kazali su da će prisustvovati sastanku, ali da smatraju da je bilo kakva izmjena Ustava u ovom trenutku nemoguća.

Kopirati
Drag cursor here to close