Prvi čovjek RS-a

Dodik: SAD dronovima nadzire strateške ciljeve u RS-u, pokušavaju nas zastrašiti

"Imam informaciju da SAD bespilotnim letjelicama nadzire sve strateške ciljeve u Republici Srpskoj. Pokušavaju nas zastrašiti i pokazati da su sila koja nam u trenu može sve", izjavio je Dodik.
Vijesti / Politika | 27. 01. 2024. u 08:36 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je kako je agresija Rusije na Ukrajinu opravdana a ruskog predsjednika Vladimira Putina hvalio je kao zagovornika "humanog političkog pristupa".

U intervjuu za portal ruskog provladinog medija Russia Today (RT), čije emitiranje zabranjeno u Europskoj uniji, Dodik je izjavio kako Moskva vodi ispravnu vanjsku politiku pa je tako imala pravo na odluku da napadne Ukrajinu, prenijela je Hina.

Dodik otvoreno brani rusku agresiju

"Vjerujemo da Moskva vodi ispravnu politiku i da je, braneći svoj suverenitet, imala pravo procijeniti prijetnje koje za nju postoje. A ako netko vjeruje - a to su prije svega SAD i Velika Britanija - da imaju pravo potpuno podjarmiti Ukrajinu, čineći je odskočnom daskom za napad na Rusiju, onda je Moskva imala sve razloge barem zaštititi ogroman broj Rusa koji žive u Ukrajini i kojima su kijevske vlasti oduzele pravo na ruski jezik", izjavio je Dodik.

Aktualni predsjednik Republike Srpske i do sada je otvoreno podupirao Rusiju no u odnosu na rat protiv Ukrajine bio je oprezan, govoreći kako žali zbog tog sukoba jer u njemu svi pate, no sada je po prvi puta otvoreno branio rusku agresiju koristeći argumentaciju za kojom posežu u Moskvi.

''Obuzdavanje nakaradnog liberalnog Zapada"

Dodik je kazao i kako se nada da će Rusija iz ovog rata izaći ojačana te da će takva biti u stanju "obuzdati nakaradni liberalni Zapad".

Kaže i kako bi volio bih da Putin dobije maksimalnu potporu na predstojećim predsjedničkim izborima.

"Putin je podigao Rusiju, to je sigurno. Tako ja to vidim. A ono što svijet sada treba je Putinov humani politički pristup", izjavio je Dodik koji je ranije najavio kako će 17. veljače putovati u Rusiju kako bi se tamo sastao s Putinom te s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Za Europsku je uniju kazao kako je zapala u "kulturnu regresiju te promiče ono što je protivno ljudskoj prirodi" a opisao ju je kao američkog vazala.

SAD je pak optužio da vode hibridni rat protiv Republike srpske nametanjem sankcija i otežavanjem pristupa tom entitetu međunarodnim financijama.

"Imam informaciju da SAD bespilotnim letjelicama nadzire sve strateške ciljeve u Republici Srpskoj. Pokušavaju nas zastrašiti i pokazati da su sila koja nam u trenu može sve", izjavio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close