Odgađanje

Dodik pred sudom: Odgođeno ročište, materijali za WC

Dodik je nakon ročišta rekao da je ovo politički motiviran proces.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2023. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića odgođeno je danas pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev odvjetničkog tima obrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banja Luci.

Obrana je, piše Srna, na ovu odluku najavila žalbu, a postupak će biti nastavljen zavisno od odluke Apelacijskog vijeća.

Nepostojeći stranac

Pred Sudom BiH za danas je bilo zakazano ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića po optužnici za nepoštovanje odluka Christiana Schmidta.

Dodik i Lukić su 16. listopada na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatirano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Video: Izjave nakon ročišta Dodiku i Lukiću /// 06.12.2023.

Dodik je nakon ročišta rekao da je ovo politički motiviran proces.

''Prvo se zahvaljujem svim ovim mojim ljudima koji danas ovdje sa mnom dijele ovu situaciju. Ovo je primarno politički proces, izazvan činjenicom da nepostojeći stranac u formalnom smislu je nametanuo neke odluke i mijenjao zakone, što udara Bosni i Hercegovinu, njen suverenitet prije svega. I ovo dokazuje više o slabostima sistema, odnosno Bosni i Hercegovine, nego one koje moju ili Lukićevoj krivici u svakom slučaju. Dakle, što tiče današnjeg pretresa, nije ni počela rasprava, zato što je moj tim obrane uložio zahtjev da se premjesti suđenje u Banja Luku, tamo gdje po nekom tumačenju i nadležnost, a Sud je taj apelacijski, kako se zove već, dio tog Suda BiH, je donio odluku da ne prihvaća taj naš zahtjev, ali je rekao da imamo rok od tri dana da se žalimo, zato i nije moglo da se počne ročište, jer bi to značilo da se prejudicira samo žalbeno postupanje nas i odluka apelacijskog veća Suda BH koji će biti u idućem tjednu, mogu da kažem da što se tiče samog suca da je bio korektan da je uvažio te činjenice, one su nesporne što se tiče zakona, što se tiče ostalog procesa, znači taj jedan smrad koji se zove Christian Schmidt i jedan kreten koji se zove Murphy smišljaju kako da zagorčaju život ovoj Bosni i Hercegovini'', rekao je.

''Taj smrad Schmidt i kreten Murphy smišljaju kako da zagorčaju život BiH. Oni sad sjede u nepostojećem Vijeću za provedbu mira i donose neke komunikeje. U RS to ntiko ne koristi niti čita, a ako koristi to je za WC. Ti ljudi su izvan sustava, oni skrnave sve ovo. Nemoj da netko misli da je naš dolazak u sud priznanje ovog neustavnog procesa i kolonijalnog ponašanja Schmidta i Murphyja koji misle da će na taj način uraditi ono što žele uraditi", naveo je Dodik pred Sudom BiH.

Kreten...

"Sklonite Schmidta i (veleposlanika SAD Michaela) Murphyja i ta sranja", izjavio je Dodik ne sustežući se od prostačkog rječnika jer je visokog predstavnika nazvao "smradom", a američkog veleposlanika "kretenom".

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo, koji u Dodikovom timu branitelja ima status pravnog savjetnika, kazao je novinarima kako prolongiranje formalnog početka suđenja iz proceduralnih razloga nije dio strategije obrane.

"Apsolutno odbacujem da je ovo bilo u smjeru odugovlačenja jer ništa nećemo dobiti za tjedan ii dva, ali pravo na pošteno suđenje je temelj demokracije. To pravo traži da se ne kontaminira i ne prejudicira krivnja optuženika", kazao je Nobilo.

I on je kao i Dodik tvrdio kako predstavnici međunarodne zajednice vrše nedopustivi pritisak na Sud BiH pa se ne može očekivati da se tamo vodi pošteni postupak.

"Ovaj je sud nepopravljivo kontaminiran", ustvrdio je Nobilo kazavši kako očekuje da će Apelacijsko vijeće u konačnici ipak dopustiti da se proces vodi u Banja Luci.

Skup pred sudom

Odbaci li se u konačnici taj zahtjev nastavak procesa u Sarajevu može se očekivati 20. prosinca, smatra Nobilo.

 

Ispred Suda BiH su se okupili gradonačelnici, načelnici, direktori javnih poduzeća, ministri, zastupnici i predstavnici brojnih boračkih i drugih organizacija koji su Dodika dočekali pljeskom.

Kako su rekli, došli da dati podršku Dodiku, te smatraju da je proces usmjeren protiv RS.

Kopirati
Drag cursor here to close