Odgovori

Dodik prebrojao: Milijun Srba za samostalnost RS

Dodik je u nedjelju rekao kako se RS mora ujediniti sa Srbijom ustvrdivši kako BiH danas ugrožava slobodu Srba.
Vijesti / Politika | 24. 04. 2023. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je entitetskom dopredsjedniku Ćamilu Durakoviću da ideja o samostalnoj Republici Srpskoj ne može ishlapiti, kako on to kaže, jer za nju živi najmanje milijun Srba u Srpskoj.

Mantra o propasti

Upitan da komentira izjavu Durakovića da Dodikove, kako je rekao, političke avanture uvijek ''izlape'' i da je predsjednik Republike očajan zbog ulaska Srpske u financijsku krizu, Dodik je izjavio Srni da je Ćamil Duraković izabrao da razgovaraju posredstvom medija, da nije - imao je i ima priliku da se uvjeri da mantra o propasti Republike Srpske traje koliko traje i Republika Srpska, koja samo što propala nije, a nikako da propadne.

"Duraković je potpredsjednik Republike Srpske, dobro bi bilo da se informira u svojoj Republici, a ne po FBiH i propalim političko medijskim projektima u Federaciji", istakao je Dodik.

Naime, čelnik SNSD-a će se danas sastati s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka iz RS kako bi potpisali izjavu o postupcima organa RS i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH nakon što su bošnjački politički predstavnici iz FBiH potpisali izjavu o imovini.

Ustavni sud

U radnoj verziji izjave o postupcima organa Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH navedeno je da će Srpska ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema Republici Srpskoj.

Istodobno, predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac očekuje da će predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske danas potpisati izjavu o postupcima organa Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, te da će u narednom periodu biti povučen srpski sudac iz Ustavnog suda BiH.

"Očekujem da Narodna skupština Republike Srpske u narednom periodu donese odluku da povučemo suca iz Ustavnog suda BiH jer time želimo i da pokažemo nelegitimnost ovog suda", izjavio je Banjac Srni.

Srbi u jednoj državi - Srebrenica bez genocida

Na komemoraciji žrtvama ustaškog režima na području Donje Gradine gdje je bio sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Dodik je Srbe proglasio najvećim žrtvama ratova pri raspadu bivše Jugoslavije, koji stoga imaju pravo biti u jednoj državi.

''Mi pripadamo jednom narodu, a jednog dana ćemo biti jedna država i nitko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo'', poručio je Dodik najavivši kako će se za to boriti do kraja života.

Izričito je spomenuo da se RS mora ujediniti sa Srbijom ustvrdivši kako BiH danas ugrožava slobodu Srba.

Ponovo je rekao da u Srebrenici 1995. nije bilo genocida nad Bošnjacima, a vičući s govornice optužio je Veliku Britaniju kako bosanskim Srbima zbog tog zločina pokušava nametnuti etiketu genocidnog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close