Predsjednik RS-a

Dodik: Pozicija novinara u redakcijama ponižavajuća, podržat ću njihov prijedlog Zakona o medijima

Neka novinarska zajednica napravi prijedlog Zakona o medijima, mi ćemo to podržati, jer ako ga napravimo mi, bit će da opet gušimo slobode, kaže Dodik.
Vijesti / Politika | 14. 03. 2023. u 18:40 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, rekao je u intervjuu za TV UNU, inače blisku njegovom sinu Igoru Dodiku, kako najavljeni Zakon o kleveti i uvredi nije usmjeren ni protiv jednog novinara, nego je zakon za istinu koji ne promovira laži i netočnosti.

"U Njemačkoj kleveta kazneno djelo, a sramoćenje teško kazneno djelo" 

"Nitko vam u Europi neće reći da oni nemaju takve zakone, imaju, a ima ih i SAD. U Njemačkoj je kleveta kazneno djelo, a sramoćenje je po njihovoj definiciji, teže kazneno djelo. Vidi što se zbiva u BiH, nažalost, ne može da ide dalje - mediji su pokušali profilirati i samu političku scenu i na kraju tog njihovog puta, klevetničkog puta, ništa.
Samo društvo ostaje bolesnije, manje sređeno i sposobno. Ovdje se radi o afirmaciji javno izrečene riječi, kao što mi političari kad govorimo, bez obzira kako izgledali robusno u jednom trenutku, mi smo izloženi sudu javnosti, izloženi smo odgovornosti na izborima i mnogo čega drugog", rekao je Dodik.

Foto: BIRN / Milorad Dodik

"Pozicija novinara u redakcijama ponižavajuća" 

Prema njegovom mišljenju, pozicija novinara u redakcijama na značajnom broju medija je ponižavajuća, a mediji, kako kaže, ne doprinose afirmaciji novinara, nego se tu, najčešće traže, podanici koji su daleko više izloženi pritisku od samih redakcija i pojedinaca u njima nego u državi.

"Nemamo kvalitetnih novinara danas, u BiH medijske slobode aposlutne"

"Mislim da je u BiH, pa i u RS medijska sloboda apsolutna, ali je sloboda uvijek ograničena slobodom drugih. Novinari koji sada taj navodni sukob s nama, kvazi novinara, koji će dobiti više novca od tih svojih šefova, kao što se to i očekuje. Oni su postali jedni od bogatijih ljudi u Banjaluci. Kad bi ušli u neko njihovo realno stanje, vidjeli biste što je pravi razlog. Mislim da bi ne postojanje takvog jednog zakona uništilo novinarstvo i da danas nemamo kvalitetnih novinara u smislu javno-društvene afirmacije koja je potrebna za svako zanimanje, pa i novinarsko", kaže Dodik. 

"Neka novinarska zajednica predloži Zakon o medijima" 

Predsjednik RS-a prihvaća ideju iz novinarske zajednice prema kojoj bi trebalo napraviti Zakon o medijima, te objašnjava: "Prihvaćam da se napravi jedan takav zakon, ali da ga naprave novinarske zajednice, jer ako mi to pokrenemo, opet će biti da hoćemo da gušimo medije. Neka napravi taj prijedlog novinarska zajednica i neka ga uskladi s ustavno-pravnim sistemom i ja se slažem i neću ih osporavati. Ako bi mi to pokrenuli opet bi bilo da mi to nešto reguliramo, jer pozicija novinara u redakcijama na značajnom broju medija je ponižavajuća."

"Šta ima američki ambasador raditi sa sudcima i tužiteljima?"

Naš je problem, navodi Dodik, pravosuđe koje je ovisno o stranci, a trebalo bi biti treći stub vlasti, nezavisno i od izvršne i zakonodavne vlasti.

"Kad slušate Marphya, američkog veleposlanika u BiH koji daje izjave i kaže 'oma onih koji su skloni korupciji, ali ima onih s kojima veoma uspješno radimo'. Što on ima raditi sa sudcima i tužiteljima, on je veleposlanik druge države. I to je ta priča. I onda je Dodik u progonima. Motiv za zakon nama je bila ta zloupotreba. Cijela Europa se bavi ovim pitanjem - zloupotrebom medija, interneta, društvenih mreža", kaže Dodik.

Foto: N1 / Milorad Dodik

Zakon će tretirati i društvene mreže 

Navodi i da će najavljeni zakon tretirati društvene mreže.

"Kako ćete dozvoliti da se čovjek krije anonimno i govori protiv drugog čovjeka? Date mu javni prostor, pa imate situaciju u Laktašima gdje se jedan dečko ubio zato što nije mogao da istrpi sramotu. Najnoviji slučaj je i djevojčica koja se htjela ubiti zbog toga što su informacije o njenom slučaju objavljene u medijima. Stvar je u tome da se društvo uredi i da svi imaju slobodu. Izvršna vlast nije ta koja će dijeliti pravdu, nego Sud. Čuo sam da u Europi postoje posebne sudije koje rade na tome. Nije tajna da u Americi imate drakonske kazne za izrečene neistine. Završio sam političke nauke, znam kako to ide, razumijem i solidarnost, ali moramo biti objektivni." 

"Hajde da pričamo" 

U ovom je trenutku bitno, kaže, donijeti Nacrt i dokument koji je osnova za debatu, pa će biti debata, pitanja, jer to traži javni odgovor.

"Kako spriječiti blaćenje, kad se svi dogovorimo, tek nakon 60 dana rasprave, mi ćemo imati finalizirani dokument. Ovdje se digla frka na priču, hajde da pričamo", rekao je Dodik.

Dodik o Federaciji: Besmisleno, dva puta bili izbori, a nema nove vlade, zanima nas samo Livanjski kanton

"Nisam netko tko bi trebao davati preporuke, ali zaista je u tom nekom najširem demokratskom smislu, neprihvatljivo da se dešavaju drugi put izbori a da ne može da se formira vlast na bazi tih izbora. To govori o kapacitetu samog društva, ta učmalost u kojoj ne možete da izaberete legitimnu vladu, a da vam privremena vlada bude četiri godine, to je loša poruka. I besmisleno je imati izbore ako ne možete to da završite. Kako će se dogovoriti ne znam, ali mi ćemo prihvatiti realnost izbora. Od kantona, nas zanima Livanjski kanton, gdje ima nekoliko općina, ali je i tamo nesređena situacija. Jedno preformiranje Federacije bi bilo prihvatljiva stvar, ali to je opet na ljudima koji su tamo, da ne bude da ja nešto govorim. Imati 10,11 vlada koje su same po sebi konfrontirane, to je teško. To je pitanje kojim treba da se bave. Zalažem se za Ustav BiH, ima tamo stvari koje se i meni ne sviđaju , ali ih prihvaćam."

Kopirati
Drag cursor here to close