Odgovoran i Dodik

Dodik posjetio napadnutog novinara, novinar odbio slikanje

Novinar se odbio fotografirati s njim te mu je poručio da i on snosi odgovornost za ambijent.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2018. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Slobodan Vasković / Pretučeni novinar Vladimir Kovačević

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, koji je smješten u Univerzitetski klinički centar Srpske u Banja Luci nakon što je sinoć pretučen.

No, novinar se odbio fotografirati s njim te mu je poručio da i on snosi odgovornost za ambijent.

''Rekao sam mu da on snosi krivicu za ambijent koji je stvoren, jer targetira novinare; Stvoren je ambijent u kojem se napadaju novinari, označeni od vlasti kao neprijatelji i premlaćuju metalnim šipkama'', rekao je Kovačević, a prenosi Buka.

Prema njegovim riječima, Dodik mu je odgovorio da i novinari ''svašta pišu'' o njemu. Na to mu je Kovačević rekao da postoji Zakon o kleveti i da ih može tužiti, kao i da protiv njega nema nijedna tužba.

''Ne možete a pozicije predsjednika RS novinare koji se bave istraživanjem kriminala i korupcije nazivati stranim plaćenicima'', rekao je Kovačević Dodiku.

Dodik je Kovačeviću ponudio zaštitu, što je novinar BN TV primio k znanju.

Kako piše Buka, Kovačević nije dozvolio zajedničko slikanje s Dodikom, jer ne želi da se ta fotografija koristi za ''vađenje štete'', niti za opravdavanje režima za brutalan napad, koji je posljedica lažnih optužbi vrha vlasti na račun novinara koji kritički pišu o njima.

Kovačević je tražio od Dodika da ne objavljuje da ga je posjetio, ali mu je ovaj odgovorio da on to mora učiniti na press-konferenciji.

Srna pak piše kako je Dodik je ranije u izjavi toj agenciji osudio napad na Kovačevića i od nadležnih policijskih struktura zatražio da se ovaj slučaj do kraja i hitno rasvijetli.

Zajedno s predsjednikom Republike, novinara je posjetio i direktor UKC-a Vlado Đajić.

Đajić je rekao Srni da su urađeni svi pregledi, kao i CT glave, te da je Kovačević zadobio ozljede glave i potkoljenice.

''Pacijent vitalno nije ugrožen, svjestan je i pokretan. Prima terapiju i ostat će još par dana da uradimo dodatna ispitivanja'', dodao je Đajić.

Inače, političke stranke osudile su ovaj napad, a brojni novinari i udruženja stali su u obranu kolege.

Policija dobila rok

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka je rekao da je rok do kraja tjedna da policija izađe s konkretnim informacijama u ovom slučaju.

''Ovo je granica koja je pređena i ubuduće nećemo tolerirati takvo ponašanje. Vladimir Kovačević ne zna što je pozadina napada, ali očekujemo od policije to da istraži'', naveo je Vukelić.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković je dodao da je ovo 41. napad na novinare u ovoj godini.

''Meni ovo liči na organizirani teror linije 3P - politika, pravosuđe, policija. Ovo je odavno prevršilo svaku mjeru, ovo je pokušaj ubojstva. Iskustva iz dosadašnjih slučajeva ne daju povoda za optimizam, svi smo s metom na čelu. Pozivam kolege iz svih redakcija da sutra na određen način pokažu, da zatamne ekran, da pošalju poruku dosta napada na novinare. Bojim se da ovo nije kraj, izbori se zahuktavaju, mnogima ćemo zasmetati'', naveo je Divković.

Kopirati
Drag cursor here to close