Teške tjelesne ozljede

BH novinari od MUP RS-a zahtjevaju hitnu istragu o napadu na novinara Kovačevića

''Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV-om i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati'', stoji u priopćenju.
Vijesti / Flash | 27. 08. 2018. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BN TV / Policija ispred Palate predsjednika RS

Upravni odbor Udruge BH novinari najoštrije osuđuje brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banja Luke, kojeg su u nedjelju navečer sačekale dvije maskirane osobe ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne ozljede.

''Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju'', priopćeno je BH novinara.

Posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje sa građanskih prosvjeda na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa ''Pravda za Davida'', te nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV-a od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih dužnosnika vladajuće koalicije u tom entitetu.

''Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV-om i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati'', stoji u priopćenju.

Naglašavamo još jednom kako je predsjednik Milorad Dodik svoje javno i političko djelovanje prečesto usmjeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vrijeđao na najprimitivnije načine; proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u ''žive mete'' i otvarao prostor za izravno nasilje. U priopćenju dodaju da te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani, niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS poduzele učinkovite i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad. 

Zbog toga Upravni odbor BH novinara ovaj put rezolutno zahtjeva od MUP-a  Republike Srpske hitnu i profesionalnu istragu napada na novinara Vladimira Kovačevića. Ukoliko u najkraćem roku, ne dužem od pet dana, javnost ne bude obaviještena o svim okolnostima  napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatrat ćemo izravno odgovornim najviše dužnosnike i institucije Republike Srpske za ovaj kriminalni akt, a novinare iz cijele BiH pozvati na prosvjede i bojkot svih aktivnosti aktualnih vlasti u RS, stoji u priopćenju Udruge BH novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close