Čini mi se rođače

Dodik: Pokušavam da uvjerim Hrvate da jednokratno napustimo institucije Bosne i Hercegovine

Vijesti / Politika | 09. 04. 2023. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da "pokušava da uvjeri Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine" i istakao da "u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država".

Govoreći o krizi koja je nastupila u donosima sa Zapadom zbog pitanja imovine, Dodik je izrazio uvjerenje da su "stvari došle do zida".

Prema njegovim riječima, ili će početi povlačenje stranaca iz Bosne i Hercegovine ili će oni ovdje uvesti svoje trupe.

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da "u tom dijalogu Sarajevo može nešto i da izvuče".

"Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo što je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost", izjavio je Dodik za "Politiku".

On je naglasio da Republika Srpska odbija da živi u "neustavnoj Bosni i Hercegovini".

"Da ne otkrivam sve detalje, reći ću ću dio: Bosna i Hercegovina će funkcionirati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam da uvjerim Hrvate da jednokratno napustimo institucije Bosne i Hercegovine", rekao je Dodik.

On je upitao što će se dogoditi kada se svi ljudi iz Republike Srpske vrate u entitetske institucije.

"Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne savijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti", rekao je Dodik.

Zatim su uslijedile reakcije na ovaj poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Iskreno se nadam da će današnje izjave gospodina Dodika ostati na nivou sada već uobičajenih izjava kojima pokušava da izvrši pritisak prema predstavnicima međunarodne zajednice. Nama kao supotpisnicima sporazuma predstavlja samo dodatni razlog da budemo oprezni u našim odnosima. Ne treba sumnjati da bi svaki pokušaj realizacije prijetnje i pokušaja podjele Bosne i Hercegovine izazvao našu odgovarajuću reakciju", kazao je za BHRT Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

"Nakon formiranja, i funkcioniranje državne vlasti, odnosno, sporazum političkih subjekata iz oba entitata i tri naroda, ostaje u sjeni pitanja nepokretne imovine koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u Republici Srpskoj, kojom se osim entitetskog Parlamenta bavio i visoki predstavnik i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ali koje ne gubi na aktualnosti. Iako je Kristijan Šmit jasno poručio da ovo pitanje treba da bude riješeno u Parlamentu BiH, vlast u Republici Srpskoj ne odustaje od stava da je imovina riješena u Dejtonu", kazao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) službeno su se oglasili nakon posljednjih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Kako ističu, posljednje prijetnje Milorada Dodika secesijom entiteta RS, uz tvrdnje da već ima spremne odluke za taj čin, posljednji su alarm za bosanskohercegovačko pravosuđe i međunarodnu zajednicu.

"Njegovo provokativno negiranje genocida i otvoreno najavljivanje secesije direktna je posljedica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice, koja žmiri na secesionističku politiku vlasti RS-a i kontinuirano obespravljivanje Bošnjaka koji žive u tom entitetu, dok istovremeno trenira strogoću prema bošnjačkim predstavnicima", navode iz SDA.

Umjesto da vrše svoj mandat i iskoriste ovlasti i zaustave Dodika, dio država članica PIC-a i OHR te ovlasti koristi za pokušaje discipliniranja onih Bošnjaka koji se suprotstavljaju secesionističkim politikama, tvrde iz SDA.

"Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica konačno odustane od neodgovorne, kratkovidne i kukavičke politike koja nas je do ovdje dovela, i krajnje je vrijeme da bosanskohercegovačko pravosuđe sankcionira secesioniste zbog upornih i direktnih prijetnji rušenjem ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine", navodi se u reakciji.

Iz SDA naglašavaju da će se dalje ignoriranje ovakvih otvorenih prijetnji i toleriranje aparthejda u kojem žive Bošnjaci u entitetu RS, ali i neravnopravnosti koja im se pokušava nametnuti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, sasvim sigurno odraziti na odnose u BiH i stabilnost u cijeloj regiji.
Kopirati
Drag cursor here to close