Dan neovisnosti

Dodik pisao američkom veleposlaniku

Dodik kaže kako to "predstavlja ignoriranje službenih stavova BiH i grubo miješanje u njezina neriješena unutarnja pitanja''.
Vijesti / Politika | 02. 03. 2022. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Koristim ovu priliku da Vas podsjetim da u BiH ne postoji Zakon o državnim praznicima u BiH, niti postoji konsenzus predstavnika naroda i entiteta u vezi sa ovim pitanjem'', poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirajući nazočnost novog američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja manifestacijama organiziranim povodom Dana neovisnosti BiH.

Dodik kaže kako to "predstavlja ignoriranje službenih stavova BiH i grubo miješanje u njezina neriješena unutarnja pitanja''.

U pismu upućenom američkom veleposlaniku u BiH, Dodik je naglasio da ''obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u već podijeljenoj zemlji kakva je BiH''.

''Samim tim, ne postoji 'Dan neovisnosti BiH' niti je 1. ožujka 'državni praznik' u BiH kako to godinama navode političari iz Federacije BiH", istaknuo je Dodik u pismu.

Dodik je naveo da prihvaća činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obilježavanje koriste resursi institucija BiH, ''predstavlja najgrublju zloupotrebu tih institucija i ne doprinosi stabilnosti u BiH'', priopćeno je iz Ureda srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close