Doprinosi nestabilnosti

Dodik pao po Bećiroviću: Neobuzdan politički primitivac, koristan za raspad BiH...

Kako komunicirati s čovjekom koji stalno govori ja, pa ja, bez imalo mogućnosti da vodi dijalog, uvaži interese drugih, upitao je Milorad Dodik.
Vijesti / Politika | 19. 07. 2023. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik komentirajući zaključke povodom napada organa entiteta RS na ustavni poredak Bosne i Hercegovine koji su usvojeni jučer u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine izjavio je da je "Denis Bećirović koristan za raspad BiH i da neće disciplinirati RS niti će se desiti da ona izgubi svoja prava".

Dodik je, kako prenosi RTRS, rekao da će Bećirović doprinositi još većoj nestabilnosti u BiH, pokušava da bude intelektualac, a u suštini ne poznaje ni pravo ni Ustav.

Kako govoriti s čovjekom koji stalno govori ja

"Stalno se poziva na ustavnost i zakonitost i stalno pokušava prikazati kako se RS ponaša antiustavno, čak one organe koji ne postoje u Ustavu BiH, kao što su Sud i Tužiteljstvo, poziva da djeluju", kazao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je omiljena teza Bećirovića u javnim obračunima i nastupima "antiustavno i antidejtonsko djelovanje RS", ocijenivši da ga treba istrpjeti na kraće relacije jer je odličan za raspad BiH.

Ocijenio je da će veoma brzo doći do toga da se zbog djelovanja Bećirovića raspadnu i Predsjedništvo i Oružane snage BiH, a i RS će morati da s 'takvom neobuzdanom osobom prestane da komunicira jer nema nikakvog smisla'.

"Kako komunicirati s čovjekom koji stalno govori ja, pa ja, bez imalo mogućnosti da vodi dijalog, uvaži interese drugih. Kako je moguće da brani Ustav BiH kada je po njemu ustavno samo ono što on misli", upitao je Dodik.

Bećirović samozaljubljen

Dodik je naveo da se ne može govoriti o Ustavu i njegovoj obrani, a ne vidjeti "da su na razini BiH, van Ustava, formirani Ustavni sud, Oružane snage, Sud i Tužiteljstvo, SIPA, indirektni porezi, Obavještajno-sigurnosna agencija".

Dodik smatra da je Bećirović samozaljubljen i da je sve ono što on misli definitivno i da svako mora da postupa onako kako on kaže.

"On misli da je bilo dovoljno da bude izabran za člana Predsjedništva u ime muslimana (Dodik već duže vrijeme Bošnjake naziva muslimanima što ima opasnu pozadinu) i u tom pogledu da promijeni čitav jedan svijet. Pravo je čudo kako sam sebe nije uspostavio kao medijatora u sukobu između Rusije i Ukrajine ili uspostavio dobru suradnju između Kine i SAD-a", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bećirović je uzeo za pravo da komentira mir i ugrožavanje i sigurnost iako imaju organi koji govore o tome je li mir ugrožen, postoje li sigurnosne prijetnje ili ne, kao što je Misija Althea koja je u nekoliko navrata rekla da nisu ugroženi mir i sigurnost.

Mrzi sve srpsko

"Bećirović ima unutarnje mozgovne reakcije koje pristaju njemu, njegovom rumenilu i bjesnilu koje pokazuje, što je, prije svega, mržnja prema srpskom narodu i svemu što je srpsko", rekao je Dodik.

Kaže da je Bećirović obični politički primitivac koji nastoji da nahrani ego svojim tvrdnjama, ide po svijetu i mobilizira nekoga protiv RS-a i Milorada Dodika, ukazuje na navodnu regionalnu situaciju iako se nitko u regionu ne izjašnjava da je ugrožena sigurnost.

"Kada vidim što govori, onda mi jedino padne na pamet moja pokojna baba Vida koja je imala 96 godina, koja je, kada je slušala Svetlanu Cenić rekla: "E moj Mile, nema gore budale od školovane budale". To je taj Bećirović i njegova škola", rekao je između ostalog Dodik i naveo da su njegove knjige obični pamfleti.

Dodik je napomenuo da je NSRS krajnja instanca vlasti u BiH, a ne Predsjedništvo i da će NSRS odlučivati o tome da li je ispravno ono što misli Bećirović.

Nije vrhovna vlast

"On nije vrhovna vlast u BiH, već Narodna skupština RS, a to piše u Ustavu, ako hoće da se drži Ustava, mora se držati toga", rekao je Dodik.

Dodao je da je preglasavanje Željke Cvijanović samo za priču, da je to prvi krug i da je napisao neke zaključke kojim se divi.

"On nema mogućnosti da nešto nametne Predsjedništvu jer ono ima "srpskog člana" koji će potegnuti veto, doći pred Narodnu skupštinu i reći da mu je bila glupa inicijativa. Formalno gledano od toga nema ništa, on je najbolji za raspad BiH i s takvom osobom se ne može ništa drugo nego raspustiti ova zemlja", poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close