Dramatično Predsjedništvo

Dodik otkrio: "Komšić odbio diskutirati, samo smo Džaferović i ja razgovarali"

"Samo smo Džaferović i ja razgovarali. Mi ne dijelimo zajedničku koncepciju BiH koja ide za tim da se puzajući derogiraju ustavna prava. Mi ostajemo posvećeni miru u BiH i status RS nećemo stavljati u fokus da bi se ugrozio mir", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2022. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USAID je u proteklim godinama dao ozbiljan novac za podršku Republici Srpskoj i mi smo zahvalni za pomoć koja je do sada pružena, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka administratorice USAID-a Samanthe Power s članovima Predsjedništva BiH.

"Bilo mi je drago da sam mogao da primijetim da se u planovima Power ne pravi razlika između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i da će nastaviti da podržava projekte u Republici Srpskoj, rekao je Dodik.

Odbio fotografiranje?

Dodao je i kako s USAID-om ostaje posvećen projektima, a i da podržava i sve te projekte na nivou BiH, prenosi BHRT

Dodik je rekao kako je atmosfera sastanka bila takva da se nije primijetila pristranost u njenom ranijem političkom djelovanju.

"To se danas nije primijetilo, ali želim da vjerujem da je ona posvećena projektima USAID-a u BiH, koji su od značaja za mnoge lokalne zajednice", rekao je Dodik.

Kada je riječ o medijskim navodima da je odbio zajedničko fotografiranje, Dodik je rekao da nije bio obaviješten da je predviđeno fotografiranje.

Drugi dio sastanka odnosio se na pitanje koje se tiču financiranja i perspektive BiH. 

Komšić šutio 

"Ništa posebno taj sastanak nije proizveo, osim što je Komšić ignorirao i nije diskutirao tijekom sastanka. Samo smo Džaferović i ja razgovarali. Mi ne dijelimo zajedničku koncepciju BiH koja ide za tim da se puzajući derogiraju ustavna prava. Mi ostajemo posvećeni miru u BiH i status RS nećemo stavljati u fokus da bi se ugrozio mir. U tom pogledu ćemo poštovati Ustav BiH", rekao je Dodik.

Dodao je i da su sve dosadašnje reforme provedene pod pritiskom i to se ne može shvatiti demokratskim potezima. Ponovio je da visoki predstavnik nije imao pravo da nameće zakone.

Dodik je istakao da nije separatiste te da RS RS nema nijedan plan ni jedan pokret koji bi išao za tim da se provede secesija.

Prenos nadležnosti je rađen u atmosferi stalnog pritisaka, lomljenja ruku, kazni i ono što smo mi uradili je pokušali da razgovaramo o tome. Bošnjaci to ne žele i onda nam ne ostaje ništa drugo nego da nastavljamo sa svojim aktivnostima koje smo zacrtali u NSRS , kaže Dodik.

Rekao je i kako je očekivao da Power posjeti Republiku Srpsku, što, po njemu, pokazuje kolika je zainteresiranost.

Zahvalan Vučiću

Izrazio je i zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je pokazao interes za vraćanje srpskih predstavnika u rad u zajedničke institucije na nivou BiH.

"Nećemo molbu Vučića staviti sa strane, razgovarat ćemo o toj temi u idućim tjednima", rekao je Dodik.

Dodik je pozdravio inicijativu koju su prema BiH pokrenuli predsjednici Srbije i Turkije Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan te opredijeljenost predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da se u formi sastanka pokuša razgovarati i pokušaju približiti stavovi.

Kritizirao je ulogu Velike Britanije:

"U Ujedinjenom Kraljevstvu ulažu ogromne napore da se nešto desi, ali na kraju to ipak moraju riješiti lokalni lideri i zahvalan sam i Erdoganu i Vučiću što su uložili napore da se to riješi. Ljudi koji nose najveći izborni kapacitet, a to sam ja, logično je da se s njima razgovara", smatra Dodik.

Također je rekao i kako Republika Srpska nastavlja aktivnosti na povratku njenih oduzetih nadležnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close