Ključni trenutak

Dodik objavio spot: Pozivam čitavu Republiku Srpsku da se okupi i brani

''Ja pozivam čitavu RS da se okupi i brani. Ovo je ključni trenutak u kojem ćemo kao narod ili opstati s RS i svojim identitetima''
Vijesti / Politika | 24. 07. 2021. u 08:46 Bljesak.info
Milorad Dodik - Valentin Inzko je nastavio da vrši zločine prema srpskom narodu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SNSD, čiji je lider Milorad Dodik na društvenim mrežama objavio je spot povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da zakonski zabrani negiranje genocida u Srebrenici.

''Ja pozivam čitavu RS da se okupi i brani. Ovo je ključni trenutak u kojem ćemo kao narod ili opstati s RS i svojim identitetima, ili ćemo kroz kratko vrijeme izgubiti šansu da postojimo na ovim prostorima. Srbi ovo nikada ne smiju da prihvate. Mislim da je ovo zakucan ekser u mrtvački kovčeg BiH. RS je prisiljena je da krene u proces koji treba da vodi u proces disolucije. Pozivam sve da se okupimo i zajednički djelujemo. Spreman sam da proglasimo samostalnost već idući tjedan, pa šta bude” rekao je Dodik.

Video je objavljen i na YouTube kanalu SNSD-a, piše N1.

Podsjetimo, Valentin Inzko visoki predstavnik u BiH, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Nakon Inzkove odluke, Dodik je organizirao konferenciju za medije gdje je ponovo negirao genocid i pravomoćne presude međunarodnih i domaćih sudova, te je ponovno zaprijetio otcjepljenjem.

''Srbi ovo nikada ne smiju da prihvate. Ovo je zakucan ekser u mrtvački kovčeg BiH. Nakon ovoga BiH ne može da funkcionira. RS mora dati institucionalni odgovor. Sazvat ćemo sjednicu NSRS. Nameću se zakoni Srbima koji nemaju pravni odnos ni utemeljenju u Anexu 10. Daytonskog mirovnog sporazuma. Nameće nam se visoki predstavnik koji nema podršku Vijeća sigurnosti. Mislim da RS nema druge opcije nego da krene u proces disolucije'', rekao je Dodik.

Također, Dodik je i pokrenuo službeno i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvaćanju nametanja zakona Valentina Inzka, odlazećeg visokog predstavnika u BiH.

"Dodik poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisivanjem ove peticije odbijemo političke manipulacije jednog dijela Zapada koji žele da jedino srpski narod u Europi bude okarakteriziran kao genocidan", kazao je savjetnik za unutarnju politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević. 

Kopirati
Drag cursor here to close