Kako je, tako je

Dodik o prosvjedima: Svi koji mogu, a ne dođu su protiv RS-a

"Oni koji mogu da dođu, a neće protiv su RS", rekao je Dodik u Višegradu.
Vijesti / Politika | 24. 10. 2022. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su protiv RS svi oni građani ovog entiteta koji mogu, a neće doći na miting vladajućih stranaka 25. listopada u Banja Luci.

"Proteklih dana mnogo ljudi od mene tražilo da se održi miting kako bi narod izrazio svoju volju. Oni koji mogu da dođu, a neće protiv su RS", rekao je Dodik u Višegradu.

On je najavio da će na tom mitingu biti donijeti određeni stavovi, koji će biti smjernice za politiku u narednim godinama, dodavši da će se raditi "na jačanju subjektiviteta RS i vraćanju nadležnosti za izbore na entitetski nivo", prenosi RTRS.

"To znači da će izborni zakon RS dati pravo da RS putem izbornog povjerenstva provodi lokalne, kao i izbore za Narodnu skupštinu i predsjednika RS, a ne SIP koji inače po Ustavu nema to pravo", naveo je Dodik.

Dodao je da "neki iz (opozicijske stranke) SDS-a i PDP-a potrudili da suvereno pravo naroda da odlučuje na izborima prenesu nekim neodgovornim ljudima u Sarajevu, koji se loše odnose prema svemu što je u RS".

Poslije dva prosvjeda opozicije u Banja Luci održana, zbog, kako su naveli, izborne krađe 2. listopada, vladajući SNSD je zakazao miting za "obranu narodne volje" 25. listopada u Banja Luci.

SIP BIH je 10. listopada donio naredbu za ponovno brojanje glasova za predsjednika RS, zbog, kako su objasnili brojnih nepravilnosti na tom izbornom nivou.

Kopirati
Drag cursor here to close