Nova galama

Dodik o lajanju, traženju odštete i samostalnosti u noći

Dodik je rekao da se američki veleposlanik u BiH, Michael Murphy ponaša kao pušten s lanca i da u svom suludom trku grize sve oko sebe.
Vijesti / Politika | 08. 09. 2023. u 08:01 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako je specijalnom izaslaniku Vlade Njemačke za zapadni Balkan Manuelu Sarazzinu prenio da će Republika odlučiti da bude samostalna ''ako samozvani visoki predstavnik Christian Schmidt Šmit odluči da imovinu Srpske prenese na nivo BiH''.

Najbolje da se povuče

Dodik je rekao da je Sarazzinu na sastanku u Banja Luci ponovo prenio da Schmit nije imenovan u skladu s procedurama u Vijeću sigurnosti UN-a, što nije u redu i što Srpska ne prihvaća, prenosi Srna.

Dodao je kako Daytonski sporazum pokazuje da visokog predstavnika u BiH biraju strane potpisnice Aneksa 10 tog sporazuma, te da se Srpska drži slova Daytona.

"Oni kažu da podržavaju Schmita. To razumijem, ali Schmit ovdje nema ovlaštenja i kakva je to demokracija i EU u kojoj možete tako da odlučujete", upitao je Dodik.

Rekao novinarima da je Sarazzinu prenio da bi najbolje bilo da se Schmit povuče u Njemačku, te da je za Srpsku najvažnije pitanje očuvanja njene imovine.

Priznanje Kosova

Dodik je rekao da Srpska zna da je Schmit doveden da bi jednog dana navodno odlučio da imovina zakonski bude na razini BiH, što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo.

"I ako do toga dođe neka računaju da smo istog trenutka donijeli odluku o samostalnosti Srpske. Čekamo da li će to Schmit uraditi ili ne. Ako to uradi tijekom noći će se skupiti naš parlament i donijet ćemo takvu odluku u koju nitko ne treba sumnjati“, rekao je Dodik.

Rekao je kako je sa Sarazzinom razgovarao i o brojnim aktima i sporazumima koji bi se trebali usvojiti na razini BiH, a koji se bi se odnosili na priznavanje diploma, pa i da se građanima Kosova dozvoli nesmetan ulazak u BiH s osobnim iskaznicama.

"To bi značilo formalno priznanje Kosova, što mi, a samim tim i BiH, nećemo podržati", rekao je Dodik i dodao da je Njemačka ranije i ''na osnovu brojnih laži priznala neovisnost Kosova''.

Obustavljanje projekata

Dodik je rekao da je sa Sarazzinom razgovarao i o odlukama Vlade Njemačke o obustavljanju nekoliko obećanih komercijalnih aranžmana i projekata u Srpskoj koji se tiču i energetike.

Kaže kako je tražio da se raščisti ta situacija i da Nijemci deblokiraju to pitanje kako bi se moglo razgovarati o njihovoj realizaciji s drugim partnerima.

"U redu, to je njemačka politika, oni smatraju da tako treba da bude. Mi prihvaćamo, ali ne prihvaćamo da nas netko zavlači na tom polju, želeći da radimo s onima s kojima to možemo", naveo je Dodik i dodao da će Srpska zbog odustajanja Njemačke od tih projekata tražiti odštetu.

Rekao kako sa Sarazzinom nije razgovarao o optužnici koju su protiv njega podnijele pravosudne institucije BiH.

Murphy grize

Dodik je Srni rekao da se američki veleposlanik u BiH, Michael Murphy ponaša kao pušten s lanca i da u svom suludom trku grize sve oko sebe.

"Samo zbog rječnika, iz iole ozbiljne države bio bi najuren kroz pet minuta. Samo u ovom navrat nanos sklepanom geografsko-političkom okviru zvanom BiH jedan veleposlanik može da laje i drži lekcije legalno biranim nositeljima vlasti", naglasio je Dodik u izjavi za Srnu upitan da komentira priopćenje američkog veleposlanstva u BiH u kojem oni tvrde da su, kako kažu, građani poručili predsjedniku Srpske da ga ne podržavaju.

Predsjednik Srpske rekao je da ne zna koga više da prezire - raspojasanog i razuzdanog veleposlanika ili zemlju u kojoj takav nije zavezan ili protjeran.

Kopirati
Drag cursor here to close