Želi javnosti da kaže

Dodik: Ostalo mi je da očekujem da me ubiju, da me smaknu

''Ako se to dogodi želim da javnost zna da su to uradili Amerikanci uz asistenciju Britanca''
Vijesti / Politika | 05. 01. 2022. u 21:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SNSD-a Milorad Dodik održao je večeras konferenciju za novinare na kojoj je govorio o sankcijama koje su mu izrekle Sjedinjene Američke Države. Iskoristio je priliku da ponovo izvrijeđa visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ali ovaj put i veleposlanika SAD Erica Nelsona i veleposlanika Velike Britanije Matthewa Fielda. Na Dodikovoj meti bio je i predsjednik SAD Joe Biden čiju je obitelj optužio za koruptivne aktivnosti. Za SAD su kazao da su "velike, ali i velika laž".

“Od Amerikanaca očekujem još da me ubiju, da me smaknu. Pa želim javnosti da kažem ako se to dogodi da su to uradili Amerikanci uz asistenciju Britanca”, rekao je Dodik, prenosi N1.

“Ovo je farsa”

U uvodu je kazao kako su, kada su razgovarali o donošenju zakona o VSTV-u odlučili da to ne rade pred katolički Božić, a da su oni to njima uradili pred ovaj praznik.

“Čuli ste da je Miloradu Dodiku nešto uvedeno tamo u Americi. Sankcije koje su skoro identične s onima od ranije. Dodaje se ono što je njihova volja bez dokaza. SAD jesu velike, ali su veliki lažov. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH i RS”, rekao je Dodik.

Bošnjake je ponovo oslovljavao kao “muslimane”, ne priznajući konstitutivnost jednog naroda, kazavši kako “Amerika podržava muslimane neskriveno”. Dodao je kako Amerikancima smeta što je “RS stabilna zajednica i što se pokazuje samoodrživom”.

“Ovo nije odraz snage. Ja nemam neku imovinu u Americi pa je ovo čista farsa da mi se zabranjuje raspolaganje imovinom koju nemam. Nikada nisam imao ništa u Americi, ni račun niti se bavio ikakvim poslovima. Nemam namjeru da idem tamo ni kada bi mi skinuli sankcije”, rekao je Dodik.

Smatra kako SAD-u odgovara samo neko ko bi destabilizirao RS i ukinuo njene nadležnosti te da za takvom osobom tragaju sve vrijeme.

Optužio SAD da “iznosi laži”

Ponovio je priču o tome kako je RS po ekonomskim parametrima bolja od FBiH i govorio o raspadu BiH. Naveo je da bi RS “jedina i opstala kao stabilna ako se BiH raspadne” dodajući kako će se “očigledno raspasti”.

“SAD su iznijeli niz laži i optužbi koje ne stoje. Nevjerojatno je da jedna ozbiljna zemlja koja je kreirala Daytonski sporazum nastavlja s monstruoznim lažima pripajajući koruptivne aktivnosti Miloradu Dodiku, a ne navodi se nijedna. Protiv mene se ne vodi niti jedan spor vezan za bilo kakve poslove, a u prošlosti je bilo nekih koje je sud odbio. Da bi neko bio korumpiran potrebno je da utvrdi sud, a ne birokrate u SAD. Oni žele muslimanima da stvore državu”, rekao je Dodik.

Kazao je kako je ovo treći put da mu SAD uvode sankcije.

“To govori o njihovom nastojanju da putem laži ovo plasiraju i nevjerojatno da vlada SAD može tako lagati”, rekao je Dodik.

Opet je negirao postojanje visokog predstavnika i njegovu legitimnost u BiH i uputio uvrede kazavši da je lažov.

“Ovaj svijet je zaista ukaosu zbog takve Amerike koja pokušava uspostaviti nove standarde. SAD jesu moćne, snažne, ali su jednako lažne”, rekao je Dodik.

O “samostalnosti RS”

Potom je vrijeđao Fielda i Nelsona, a onda se obrušio na Bidena.

“Kako izgleda to da se Biden bavi borbom protiv korupcije, a poznate su koruptivne aktivnosti njegove obitelji”, rekao je Dodik.

Naveo je i to kako je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandom Vučiće koji mu je, kako je rekao, poručio da Srbija neće podržati sankcije te da će to potvrditi na sastanku koji će uslijediti nakon praznika.

Na kraju je poručio kako ostaju “na svom putu” i da će u narednim danima u NSRS donijeti zakon o VSTV-u. Ukoliko RS donesu sankcije, poručio je da to znači “samostalnost RS”.

“Priželjkujem da uvedu sankcije RS, a ne FBiH. Istog trenutka bilo kakve sankcije RS, od bilo koga sa Zapada, je znak da smo u parlamentu i odnosimo odluku o samostalnosti RS”, poručio je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close