Razgovor

Dodik: Neugodno s Nelsonom

Dodik je kazao da mu je ''američki veleposlanik rekao, da je što se njih tiče, Schmidt izabran i da misle da se u BiH treba usmjeriti na izgradnji funkcionalne BiH''.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2021. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je nedavno imao "neugodan razgovor" s američkim veleposlanikom u BiH Ericom Nelsonom kojem je prenio da je "za Republiku Srpsku neprihvatljiv novi visoki predstavnik Christian Schmidt, jer se njegovim imenovanjem na sjednici Vijeća za sprovođenje mira krši međunarodno pravo".

Dodik je kazao da mu je ''američki veleposlanik rekao, da je što se njih tiče, Schmidt izabran i da misle da se u BiH treba usmjeriti na izgradnji funkcionalne BiH''.

''To funkcionalne znači unitarne BiH'', rekao je Dodik i dodao da je poručio sugovorniku “da funkcionalne BiH neće biti”.

Dodik je naveo da je “nemoguće da jedna Amerika koja je napisala i sponzorirala Daytonski sporazum ruši taj sporazum”.

''Mi ćemo prihvatiti svakog legitimno izabranog visokog predstavnika i s njim surađivati u skladu s Daytonskim sporazumom'', rekao je Dodik za TV Happy.

Dodik je kazao da je ''institucija visokog predstavnika uvedena Aneksom 10 Daytonskog sporazuma u kojem je napisano da će strane dogovoriti i predložiti Vijeću sigurnosti kandidata, koji će rezolucijom imenovati to usuglašena ta osoba''.

Vijeće za sprovođenje mira /PIC/ nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao njemačkog diplomatu Christiana Schmidta, nakon ostavke Valentina Inzka koji je na toj funkciji bio 12 godina, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close